Да родиш след 30 - по-правилно и по-полезно?

Да родиш след 30 - по-правилно и по-полезно?
Снимка: Thinkstock

Тенденцията жените да създават семейство и деца в по-късен етап в живота си, се превърна в изключително спорен въпрос, а изборът им понякога е подложен на ожесточена критика.

Изглежда обаче, че може би това решение има един голям плюс: ново научно изследване разкрива, че жените, които родят на или след 30 години, може да живеят по-дълго. Учени са сравнили очакваната продължителност на живота на по-възрастни жени с възрастта, на която са родили децата си. Те установили, че жените, които имали деца по-късно, е по-вероятно да живеят по-дълго от тези, които раждат през 20-те си години.

Снимка: Thinkstock

Експертите по фертилност предупреждават, че жените трябва да започнат да правят опити за дете, преди да са навършили 30 години, в противен случай рискуват да не могат да заченат, тъй като количеството и качеството на яйцеклетките им намаляват.

Но ново проучване, публикувано в медицински издания, хвърля нова светлина по въпроса и казва, че жените, които могат да заченат на по-късен етап от живота си, са с тенденцията да живеят по-дълго.

Изследването е проведено от учени от университета в Коимбра, Португалия. Те са изследвали възрастта на раждане и очакваната продължителност на живота, използвайки данни от всички страни-членки на ЕС.

Снимка: Thinkstock

Друго скорошно проучване, съобщава, че жените, които раждат по-късно, са три пъти по-склонни да имат определени ДНК маркери за по-дълъг живот.

Учените в Америка са изследвали 400 жени на 70-годишна възраст, които са били на възраст над 33 години, когато са родили последното си дете.

Снимка: Weheartit

Те измерили дължината на женските теломери – окончанията на хромозомите, за които се знае, че определят колко добре или колко зле стареем. По-късите теломери са свързани с по-кратък живот. Изследованията показали, че жените, които са по-големи, когато раждат последното си дете, са два до три пъти по-склонни да имат по-дълги теломери, отколкото жените, които са родили последното си дете на 29 години или по-млади.

Още интересни статии, които да прочетете:

Малки тайни за по-лека бременност

Една красива бременна жена - Кейт Мидълтън

Всичко за отпуска по бащинство

Работещите жени и техните страхове

Защо повече майки предпочитат женска рожба

 

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти