Черно море разкри тайната на Потопа и още неподозирани истории

черно море
Снимка: Thinkstock

Приемаме го като лятната ни почивка. Замърсяваме го, застрояваме го, обичаме си го, защото е нашето, но не го познаваме. Това е Черно море за повечето българи.

За един международен екип от учени обаче Черно море е най-голямата подводна лаборатория-музей на света.

Заради липсата на кислород в морето, на дъното са запазени абсолютно непокътнати кораби и селища.

Едва сега, благодарение на развитието на технологиите, имаме възможност да разберем историята на морето, край което живеем, да осъзнаем важността му за световната история и да разбулим една тайна – тази на Всемирния потоп.

черно море
Снимка: Thinkstock

Доскоро се смяташе, че потопът всъщност е „напълването“ на Черно море с вода от Босфора. Имаше теория, че това се е случило едва за няколко години, през които са се излели в тази долина несметни количества вода, отнесли със себе си крайбрежните рибарски селища.

Благодарение на експедицията Black Sea MAP, която засне дъното на Ропотамо и част от дъното на морето край Бургас, стана ясно, че морето ни се е образувало постепенно след края на Ледниковата епоха.

Стана ясно и друго – че тук са кръстосвали византийски, гръцки и римски кораби. Всички те лежат на дъното на морето, запазени толкова добре, че дори въжетата на мачтите им могат да се видят.

 
Публикувахте от Muzeiko в Сряда, 23 януари 2019 г.

Всички тези интересни разкрития са оформени в изложба в Музейко в София. Представени са снимки и 3D модели на запазените кораби, а с очила за виртуална реалност всеки посетител може да се потопи в морето и да разгледа с очите си останките на корабите.

Изложбата е открита до 21 април и е подходяща както за деца, така и за възрастни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти