Атакуват ни десетки летни вируси

Атакуват ни десетки летни вируси
Снимка: Thinkstock

С настъпването на лятото всяка майка си отдъхва с мисълта, че поне в топлите месеци ще забрави за детските болести. Има обаче вируси, които се активизират при високи температури и поразяват децата дори и в безгрижните по правило летни дни.

Най-често разпространените през лятото са рота, ентеро и адено вирусите (причиняващи остри респираторни заболявания, конюнктивити, гастроентероколити).

Предаването им от човек на човек става по въздуха, храната и чрез предмети.

Най-вероятните места за среща с вирусите са курортните селища и изобщо местата с много събрани хора на едно място, където се ползва обща кухня, а санитарните изисквания са занижени или продуктите не се съхраняват правилно при високите температури.

Освен това децата не трябва да са пускат до водни басейни със съмнителна чистота и в никакъв случай да се къпят там, защото има голяма вероятност да бъдат заразени.

Това, което може да намали възможността от досег с опасните вируси е стриктното спазване на хигиенни навици и избягването на контакти с болни.

Симптомите на летните вируси са: повишена температура, повръщане, диария. Най-опасен е ротавирусът. Много бързо, буквално за час, децата, заразени с ротавирус, започват да повръщат.

Детето отпада рязко, след което вдига висока температура, появява се силна коремна болка и се стига до диария. Изхожданията са много чести, до десет, а в особено тежките случаи и повече пъти на ден.

Всички тези симптоми се развиват от 24 до 48 часа. Острото състояние на инфекцията – ротавирусен ентерит, продължава средно 7 дни. При децата до 5 г. много често се налага болнично лечение заради силното обезводняване, което налага поставяне на системи. Включват се и симптоматични средства като пробиотици и запичащи прахчета.

При вирусните гастроентерити антибиотиците не са ефикасни и не следва да се използват.

При ротавирусна инфекция или гастроентерит е нужна хранителна диета, която ще облекчи стомаха и ще подтисне позивите за повръщане и разстройство. Малките бебета остават на кърма, а ако детето е на мляко за кърмачета  се използва специална диетична форма с пробиотици.

При по-големите деца диетата включва предимно обикновени бисквити, солети, сухар и препечен хляб. Не давайте плодове, както и погрешно смятаните за полезни в такива случаи - ориз, картофи и банани. Този тип хранене продължава, докато има поне 48 часа без разстройство и повръщане.

След прекратяване на диетата е задължително да има постепенно захранване с  попара, зеленчукова супа и пюре. Изключително важно е през целия период на действието на вируса детето да пие много вода, за да се избегне обезводняването. Колкото повече  приеме, толкова по-добре. Има се предвид чиста вода, не течности по принцип.

Особено неподходящи са сладки течности като плодови сокове и компот, които може да влошат състоянието. Дават се рехидриращи разтвори, които се продават в аптеките. Ако детето е отпаднало, вяло, с ацетонов дъх в устата, хлътнала фонтанела, сухи памперси, особено суха кожа на коремчето и лигавиците вероятно е настъпило обезводняване и консултацията с лекар е задължителна.

Единствената ефективна профилактика на ротавирусния гастроентерит е ваксинацията. Ваксината предпазва на 100% от евентуални усложнения при инфекция. Прилага се на деца до 6 месечна възраст.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти