Анорексия при бременните

Анорексия при бременните
Снимка: netinfo

Даниела Добрева

Схващането, че бременните жени трябва да се хранят като за двама отдавна е в миналото. Забелязва се обаче, другата крайност - бременни, които гладуват.

Жените се паникьосват, че ще качат прекалено много килограми по време на бременността и затова се подлагат на много опасни диети, които е вероятно да се отразят пагубно върху нероденото им дете и тях самите.

Това хранително разстройство сред част от майките е сходно с анорексията и се нарича маморексия или прегорексия.

Много дами се притесняват, че след раждането няма да успеят да влизат в стария си номер дрехи и това ги заставя да гладуват и изобщо да не желаят да качват килограми по време на бременността.

Според специалистите жените, чиито килограми преди зачеването са били в норма, трябва да качат около 11-13 кг през всичките девет месеца. През първото и второто тримесечие наддаването е около шест килограма, а през последното тримесечие, когато бебето се оформя и рязко нараства, теглото на бременната се увеличава с още толкова.

Ако бременността е започнала при поднормено тегло на майката, е вероятно тя да качи повече -15-16 кг.

Според проучване на британски акушер-гинеколози една на всеки 50 бъдещи майки е особено критична към увеличаването на теглото си и е предразположена към хранително разстройство. 

Психолозите твърдят, че към прегорексия са склонни дами, които в тийнейджърска възраст са страдали от хранително разстройство или при които промените във външния вид предизвикват чувство за загуба на контрол върху целия им живот.

При недостатъчно хранене необходимото наддаване на тегло не само при майката, но и при бебето е минимално. Развитието на органите и системите на плода бива затруднено, храненето през плацентата е недостатъчно и рискът от вродени увреждания се повишава. При бременни, които страдат от прегорексия, съществува голяма опасност от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

На по-късен етап при детето не са изключени неврологични проблеми, хиперактивност и дефицит на внимание.

През бременността нуждата на организма от витамини и минерали скача двойно, а ограничаването на храната и консумирането на продукти с ниска хранителна стойност могат да доведат до дефицит на калций, витамин D и желязо. Недостигът на желязо и витамин В12 провокира анемия.

През първото тримесечие бъдещата майка се нуждае от приблизително 65 калории повече. Това се равнява на половин до една филия пълнозърнест хляб. През следващото тримесечие потребността от допълнителна енергия се покачва с 260 калории, а през последните месеци - с 600. 

През бременността нуждата от белтъчини се повишава, тъй като те са необходими за изграждането на скелета, мускулите и мозъка на бебето.

Никога не подлагайте на риск вашето здраве и това на детето виа, а свалянето на килограми след бременността не бива да ви тревожи.

Статията е написана по авторски текст на Даниела Добрева, сп. "Девет месеца"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти