Ако ще ставате родител за първи път

Образцов баща
Снимка: Getty/Guliver

С появата на първото бебешко попълнение в семейството се зараждат и редица промени в нашето всекидневие. Оказва се, обаче, как не всичко изглежда толкова страшно, а битуващите схващания за родителските грижи редовно всяват излишна паника и смут заради грешното им прилагане наяве.

Сън не ме хваща
Няма защо да се превръщате в зомбирани същества поради постоянната липса на сън от честото събуждане на мъника. За да наваксвате със спането до някаква степен, се редувайте с вашия партньор при нощните хранения (стига да не кърмите) и приспивания, защото е крайно време майките да престанат да поемат 99% от грижите за отглеждането на децата.

Цепя секундата на две
Много родители си мислят, че докато детето спи те ще имат достатъчно свободни минути, в които да се отдадат на нещо разтоварващо. За съжаление това рядко се случва, защото приготовленията на храната и другите майчински дейности надали ще отворят времето, което ви е нужно, за да се разнообразите. Е, нека искрено и лично да благодарим на бабите и другите роднини, които се отзовават в подобни моменти.

Знаеш ли какво чух
Пълно е с всезнаещи майки, които дават съвети на килограм, без някой да им ги е искал. Така че бъдете внимателни в подбора на препоръки, чути и прочетени оттук и там, защото болшинството от тях се оказват или много остарели, или напълно безполезни. Затова е най-добре да си създадете собствена родителска философия и се вслушвайте в хора, които имат сходен начин на мислене с вас. Разбира се, квалифицираният педиатър винаги е добър избор за съветник по тези въпроси.

Нямам време за теб
Ясно е, че мъникът ще окупира цялото ви внимание, но не забравяйте, че освен майка сте и партньор на човека до вас. Намерете време за вашите лични интимни моменти (не говорим само за секс), за да не предизвикате отчуждение и ненужни негативни емоции в семейния живот.

Не се безпокой
Спрете да се поддавате на параноята, че постоянно бъркате като родител по отношение на грижата и възпитанието на вашия син или дъщеря. Ако веднъж се оставите на подобни мисли, после трудно ще се измъкнете от тяхното преследващо присъствие. Бъдете разумни и интуитивни и не правете от мухата слон за всяко едно нещо.

Празни джобове
Никой не отрича, че разчетът на бюджета от по-ранен етап ще избистри нужните харчове около новия член на фамилията, но няма защо да се престаравате и по този периметър. Така или иначе има доста магазини с изгодни стоки и е безсмислено да давате излишни средства за дрехи, които ще умалеят за отрицателно време.

Не ставайте друг човек
Това че вече сте родители не бива тотално да ви откъсва от социалните ви контакти и ангажименти. Няма спор, че животът ви е променен и по-ангажиран, но се опитайте да намирате някой и друг час седмично, за да се разсеете и да излезете от рутината, като се срещнете с любим приятел, отидете на театър, кино или пък посетите интересна изложба.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти