6 занимания за децата през лятната ваканция

6 занимания за децата през лятната ваканция
Снимка: Thinkstock

С много слънце и усмивки стартирахме летния сезон, който и тази година ни донесе планове за ваканции, почивки, нестандартни хобита и… размислите какво да правим с децата по време на лятната ваканция.

Разбира се, учениците имат нужда от почивка, но когато разполагат с цялото време на света, не е ли добро хрумване да им го уплътним с дейности, които само ще им бъдат от полза?

Да ни помогнат в изготвянето на амбициозния списък поканихме нашите Образователен сайт №1 на България – Уча.се, които познават отлично учениците – техните мисли, желания, вълнения. Ето ги шесте занимания, които да предложим на децата.

Да започнат нов спорт

По данни от различни проучвания през последните няколко години по-малко от половината български деца спортуват. Лятото е един от най-подходящите моменти да мотивираме децата да изберат спорт, който има харесва, и да станат по-активни с тренировките.

Защото в крайна сметка спортът помага както за здравето, така и за по-добрата фигура, която често е деликатна тема при тийнейджърите.

Да си прочетат книгите за лятото

Няма как да се мине без това задължение.

Важното е да се обясни на децата, че четенето е само в тяхна полза, защото ги прави и по-грамотни, и по-знаещи, и по-умни. Освен това предварително прочетените книги са в голяма помощ за часовете по литература през предстоящата учебна година.

Да се научат да готвят

Рано или късно всеки напуска семейния дом и започва своя живот на ново място. Да можеш да готвиш е умение, което би било от полза, например, на всички онези деца, които имат амбицията да станат студените в чужд град или държава. Лятната ваканция предоставя страхотна възможност на младежите да се позавъртят в кухнята.

Да прекарат време с баба и дядо

На пръв поглед това лежерно занимание може да се стори скучно или досадно за част от тийнейджърите, но в него има много смисъл. Комуникацията с баба и дядо може да разчупи мисленето на децата, да им даде една различна гледна точка за живота и да им помогне да бъдат по-толерантни към различните поколения.

Да научат нов език

Чуждите езици са ключ към опознаването на различни култури и възможности. Лятото пък е подходящо време за няколко лежерни урока по чужди езици вкъщи. Учители не са необходими, защото с видео уроците на Уча.се ученето е лесно и много забавно.

Като изключим популярния английския и немския език, на сайта вече има видео уроци за начинаещи по френски(http://ucha.se/videos/frenski-ezik/nivo-a1/) и испански език(http://ucha.se/videos/ispanski-ezik/).

Да подредят тавана, мазето, градината, балкона

За някои помещения в дома никога не остава време. Отлична идея е да ангажираме децата да се заемат със задачата да изчистят и подредят тавана или мазето, например.

Тази дейност може да грабне въображението им като ги превърне в откриватели на позабравени вещи, а също да ги научи на организираност и самостоятелност – да ги сблъска с отговорностите на възрастните.

Най-важното е да не оставяме децата да прекарват цялото си време в мързел, когато могат да ангажират вниманието си с толкова много различни и интересни занимания, които освен всичко друго да бъдат полезни за тях самите.

Още за деца:

Вечните правописни грешки
Новата ера в образованието
Защо лъжат децата?
Как "маловажните" предмети влияят на "сериозните" професии?
Къде се крие тайната на умните и богатите?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти