20% от децата под 7 години са затлъстели

Калоричните капани са заложени навсякъде около нас
Снимка: Getty/Guliver

Ново европейско проучване разкрива, че една пета от децата между четири и шест години вече имат някаква форма на затлъстяване още преди да са прекрачили училищния праг за първи път.

Като основен виновник за тази тенденция се смята все по-голямото обездвижване и стоене пред телевизора за сметка на почти оскъдното играене с връстници навън.

Докато във Великобритания 20% от най-малките са с наднормено тегло, в Испания процентите по този параметър са два пъти повече.

Проучването е отнело близо четири години - оказало се, че всяко осмо дете в Северна Европа тежи над нормата, а в южните части на Стария континент почти всяко четвърто момче и момиче се сблъсква с подобен проблем.

"Време е да се вземат мерки тази епидемия да не се разраства с такива темпове", допълва проф. Янис Маниос, който е част от гръцкия екип, анализирал експеримента.

Той допълва, че не е редно в детските градини да има телевизори, защото малчуганите съвсем се обездвижват и губят способността си да общуват пълноценно.

"Важно е и самият родител да дава пример на детето си с повече физическа активност и пълноценно хранене", коментира Маниос.

В анкетата са участвали Германия, Гърция, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Великобритания, както и България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти