„За“ или „против“ събуването на обувки, щом се върнем вкъщи?

обувки
Снимка: Istock

„Има ли две мнения по въпроса?!“, вероятно ще си кажете. Е, докато у нас и в Япония например събуването преди да влезем вкъщи е нещо нормално, такава практика липсва в някои държави като САЩ.

Вместо обаче да чувстваме неудобство, когато помолим гостите си да се събуят, припомнете на себе си (и на тях) следните резултати от проучване на британския търговец Ravel, което изследва чистотата на обувките.

обувки
Снимка: Istock

След тестване на 10 ниски и високи чифта резултатите сочат, че повечето от откритите по обувките бактерии могат да причинят мехури и възпаления, а в някои случаи дори хранително отравяне и синдром на токсичен шок. Тези бактерии се намират обикновено по кожата и вещи у дома. Колкото до бактериите по горната и долната част на изследваните обувки, при 9 от 10 чифта била открити причинители на стафилококи.

Друг извод от въпросното изследване е, че ходилото на обувките (или най-долната част, с която стъпваме по земята), носи повече бактерии и гъбички, отколкото горната част. Количеството микроорганизми обаче не се повлиява от това дали една обувка е ниска, или на ток.

Макар мръсотията да си личи повече върху бели обувки, оказва се, че по черните обувки се крият повече бактерии. Що се отнася до материи, кожата е за предпочитане пред велура, а ако говорим за запазване на чистота и пренасяне на по-малко бактерии, в това отношение няма съществена разлика между лачената или матирана кожа.

Чифтовете, които слагаме нощем, привличат повече бактерии и гъбички по ходилото на обувката, отколкото носените в офиса – те носят повече бактерии по горната си част.

Как да разберете дали салонът за педикюр е с добра хигиена

Още за дома:

Приюти завинаги лятото у дома с тези слънчеви интериорни тенденции

10 неща, които не подозирате, че имат срок на годност

Внимание, НЕ прави това с климатика

Тайните на чистия дом

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти