Внимание, НЕ прави това с климатика

жена климатик
Снимка: iStock

Климатикът е уред, който работи почти целогодишно, за да ни охлажда или топли, в зависимост от сезона. Ако пренебрегнем неговото почистване и правилна поддръжка обаче, рискуваме да си навлечем здравословни проблеми и високи сметки за ток.

Не е добър вариант климатиците да се включват на максимална или минимална стойност. Най-добре през зимата е в помещенията да се поддържа температура от 22 градуса, през лятото – между 25 и 27, като най-добре е те да са с 5-6 градуса по-малко в сравнение с външната температура.

Изборът на климатик е строго индивидуален за всяко помещение. Без значение къде ще бъде монтирана машината обаче – ниско долу или до тавана, филтърът ѝ трябва да се почиства редовно, както и ламелите под него.

климатик
Снимка: iStock

В домашни условия ползването на машините е по-различно от това в офиса или в превозните средства, особено, ако през деня няма хора. То зависи от самото строителство на сградата, дали терасите са затворени и дали се образува влага.

Недостатъкът на климатика е, че за да работи ефективно, помещенията трябва да са затворени, за да може уредът да поддържа микроклимата. Но стаите редовно трябва да се проветряват, независимо дали е лято или зима. 

климатик
Снимка: iStock

При избора на климатик всяка стая се разглежда индивидуално – брой и размер на прозорците, каква е дограмата, има ли изолация в помещението, има ли външни стени. Разликата между инвентора и хиперинвентора е много малка. Обикновеният климатик се включва изведнъж на 1 киловат и работи докато достигне температурата, докато инвенторът се включва и бавно увеличава оборотите си, за да няма натоварване на електрическата мрежа, достига до някакъв максимум и си поддържа тази температура.

климатик
Снимка: iStock

Решение е на всеки потребител дали да ползва т.нар. "умни климатици" или не. Всъщност, комуникацията с уреда чрез интернет отдавна е възможна. Според марката и производителя собственикът има възможност дистанционно да повиши температурата или да промени режима на работа, както и да зададе седмичен график за включването и изключването на уреда.

Някои от моделите позволяват включително да се проследи разхода на електроенергия на самия климатик. Като цяло консумацията на ток от климатиците през лятото е по-малка в сравнение със зимата. Причината е, че в студеното време тялото на уреда влиза в режим на разскрежаване (дефрост). Иначе казано, през това време климатикът работи, но не за да топли стаята, а за да може да разскрежи външното тяло.

климатик
Снимка: iStock

Къде е по-добре да бъде поставена машината в стаята зависи изцяло от предпочитанията на собственика. Високият монтаж не позволява на децата да пипат климатика и не заема пространство. Предимството на ниския е, че почистването на филтъра става, без да се ползва стълба. Независимо дали ще е до тавана или на земята обаче, пред уреда не трябва да има прегради, за да има хубаво движение на въздуха в стаята и да се получава еднаква температура навсякъде, обобщават специалистите.

7 странни неща, които се случват с тялото ви, когато е студено

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти