Внимание, НЕ прави това с климатика

жена климатик
Снимка: iStock

Не е добър вариант климатиците да се включват на максимална или минимална стойност. Най-добре през зимата е в помещенията да се поддържа температура от 22 градуса, през лятото – между 25 и 27, като най-добре е те да са с 5-6 градуса по-малко в сравнение с външната температура.

Изборът на климатик е строго индивидуален за всяко помещение. Без значение къде ще бъде монтирана машината обаче – ниско долу или до тавана, филтърът й трябва да се почиства редовно, както и ламелите под него.

Според специалистите няма как в градските автобуси да се постига голямо разхлаждане през горещите дни, тъй като телата на пътниците също отделят топлина. Вариантът хората да се чувстват напълно комфортно е броят им да е по-малък или точно колкото пише за седящи и правостоящи места. Отделен е проблемът, че регулирането на климатиците в автобусите, оскъпява много както съоръжението, така и поддръжката му.

Критичните температури не са препоръчителни и за автомобилите.

Какво да пием през лятото, за да не пълнеем?

От гледна точка на ефективността централната климатизация е по-добра. Тогава натоварването на цялата мрежа е равномерно, а и поддръжката е значително по-лесна. Освен това, големите климатични инсталации винаги вкарват пресен въздух, който варира между 30 и 50 кубически метра на час за един човек, докато малките машини въртят един и същ въздух.

Ако няма централна климатизация на сградата, за офис помещенията е по-добре климатиците да работят постоянно, особено през зимата. В домашни условия ползването на машините е по-различно, особено, ако през деня няма хора. Освен това зависи от самото строителство на сградата, дали терасите са затворени, дали се образува влага. Недостатъкът на климатика е, че за да работи ефективно, помещенията трябва да са затворени, за да може уредът да поддържа микроклимата. По думите му стаите редовно трябва да се проветряват, независимо дали е лято или зима. Освен това е задължително филтърът да се почиства периодично и да се следи дали топлообменикът не е натрупал мръсотия върху ламелите.

При избора на климатик всяка стая се разглежда индивидуално – брой и размер на прозорците, каква е дограмата, има ли изолация в помещението, има ли външни стени. Разликата между инвентора и хиперинвентора е много малка. Обикновеният климатик се включва изведнъж на 1 киловат и работи докато достигне температурата, докато инвенторът се включва и бавно увеличава оборотите си, за да няма натоварване на електрическата мрежа, достига до някакъв максимум и си поддържа тази температура.

Как да спим спокойно в жегите?

Решение на всеки потребител дали да ползва т.нар. умни климатици или не. Всъщност, комуникацията с уреда чрез интернет отдавна е възможна. Според марката и производителя собственикът има възможност дистанционно да повиши температурата или да промени режим на работа, както и да зададе седмичен график за включването и изключването на уреда.

Някои от моделите позволяват включително да се проследи разхода на електроенергия на самия климатик. Като цяло консумацията на ток от климатиците през лятото е по-малко в сравнение със зимата. Причината е, че в студеното време тялото на уреда влиза в режим на разскрежаване (дефрост). Иначе казано през това време климатикът работи, но не за да топли стаята, а за да може да разскрежи външното тяло.

Къде е по-добре да бъде поставена машината в стаята зависи изцяло от предпочитанията на собственика. Високият монтаж не позволява на децата да пипат климатика и не заема пространство. Предимството на ниския е, че почистването на филтъра става без да се ползва стълба. Независимо дали ще е до тавана или на земята обаче пред уреда не трябва да има прегради, за да има хубаво движение на въздуха в стаята и да се получава еднаква температура навсякъде, обобщават специалистите.

климатик
Снимка: iStock

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти