Световните трендове в дизайна, които са тук, за да останат

ATG Design
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Дори месец след знаменития форум за дизайн Milan Design Week 2022, преживяването все още е под кожата ни. Прави впечатление, че голяма част от тенденциите през последните две години категорично се задълбочават, отколкото да се променят в нова посока. Това е сигурен знак, че светът на дизайна е намерил правилната посока за развитие и се основава на устойчивост, рециклиране и все по-малък отпечатък върху природата в производствените процеси и отпадъка.

Какво ни грабна окото в дизайна на кухните, осветителните тела и баните и е тук, за да остане като тренд, споделяме по-долу.

Функционалност без предразсъдъци

Кухните на новото време комбинират стил и функционалност, която не искате да избегнете. До голяма степен пандемията изигра силна роля кухнята да се превърне в сериозна част от нашето ежедневие у дома. Кухненският остров вече не е място само за приготвяне на храната и коктейл на крак, а вече приютява маса за хранене, така че цялата забава се концентрира около процеса на готвене и споделяне на вкусотии.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Друга основна тенденция е улеснената подредба, мястото за съхранение и стилизирането им по изключително фин начин. Забелязват се редица разделители в кухненските чекмеджета, а по самия остров има множество малки ниши, които притежават USB изходи за зареждане на устройства, както и контакти за включване на уреди. Освен това те имат специално предназначени местенца за подредба на подправките, така че винаги да са подръка.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Независимо дали механични или smart – активно място в кухнята намират плъзгащи се, сгъващи се и скриващи се елементи. От една страна, актуална е минималистичната визия, която прикрива хладилник, шкафове и рафтове, а от друга, като тотален контрапункт – все повече се използват полупрозрачни витрини с лека огледалност, през които прозират красиво подредени чаши и чинии.

Кухненските смесители се превръщат в елегантно допълнение, което съчетава много функции – добавят се филтри за пречистване, газиране, удължители и датчици за активиране без докосване. Дизайнът им е толкова разнообразен, че вече не съществува смесител, който да не пасва на цялостната концепция на вашата кухня.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Още любопитни факти за кухненските смесители от лично от мен ►

Своят цветен акцент кухните намират и в продуктите на SMEG – любим бранд, който не изневерява на ретро стила си и пуска пъстра линия в колаборация с Dolce&Gabbana. Те са смел и провокативен избор за по-екстравагантните от вас, които не се свенят да експериментират с интериора.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Геометрия и цветни акценти

В банята тенденцията е към минимализъм и изчистен дизайн. Смесителите не се натрапват със своето присъствие, а са красиво допълнение към цялостния интериор на помещението. Силно впечатление прави комбинирането на геометрични форми или тяхното контрастно избиране – овали с правоъгълни и остри структури, например. Цветната керамика и смесители затвърждават ролята си за постигане на визуална игра и свежо съчетание между различните нюанси в банята, а техните гланц и мат разновидности се включват като възможност за постигане на тактилни и визуални контрасти. Мозайките и естественият камък също ще останат за дълго в картинката.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Елемент, който не можем да игнорираме, но заслужава дизайн и внимание, така че да не „развали“ с присъствието си усилията ни да създадем желаната естетика в банята, е лирата. Много брандове излизат на пазара с невероятно стилни предложения, които могат дори да бъдат сравнени с произведения на съвременното изкуството.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Бижуто на вашия дом

Да, точно така бихме определили вече едно осветително тяло – като истинско бижу. Тенденциите са осветлението да става все по-нежно и ефирно, превръщайки се в красив елемент, комплиментиращ мебелите и дизайна на дома по функционален и елегантен начин. От минималистични до напълно шантави модели видяхме на изложението в Милано, като голяма част от тях са направени от рециклирани и екологични материали, което се запазва като тренд от 2020 г. насам.

ATG Design
Снимка: ATG Design

„Ретрото отново е на мода!“ въобще няма да остарее като израз. Завръщането към ретро дизайн и неговият нов прочит са много актуални в последните години. В тази посока разработките са много по-функционални и оставят в ръцете на обитаващия да контролира осветлението, насочвайки го механично и определяйки интензитета на светлина. Хит отново са овалните форми, матираните покрития и гъвкав дизайн, позволяващ различни методи на окачане.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Следете още съвети от мен за интериора и топ трендовете на YouTube канала на ATG design.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти