Сушите дрехите си на балкона? Ето за какво трябва да внимавате!

балкон тераса пране сушене
Снимка: iStock

Спалното бельо, изсушено на балкон в града, не придобива свежест, а се „обогатява” с букет от елементи от Менделеевата таблица. Антон Ястребцев, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“, разказва пред радио „Спутник“ каква опасност носи тази практика, предава Darik News.

Смята се, че след пране е по-добре да сушите бельо не в затворено пространство и в сушилня, а на чист въздух, за да придобият дрехите ви свежест, а бельото да се прочисти от бактерии на слънчева светлина и да е по-приятно да спим в него. Антон Ястребцев е сигурен, че това твърдение е само частично вярно.

„Сушенето на дрехи на балкона след пране в градска среда не е добра идея. Най-често нашите апартаменти имат изглед към натоварен път или се намират в близост до такъв. Влажното пране извън прозореца ще работи по-скоро като филтър. Фините химични и прахови частици ще полепнат по него. Става дума не само за прах, а и за тежки метали, сажди, прах от абразията на спирачните накладки и гуми. Това са все канцерогенни материали“, споделя екологът.

Продължителният контакт с канцерогени върху спалното бельо нарушава функцията на белите дробове и увеличава вероятността от възпаления.

В сън прекарваме около осем часа на ден. През цялото това време лежим на възглавница, на спално бельо и вдишваме тези частици. В същото време някои тежки метали навлизат в тялото ни. Разбира се, всичко зависи от това колко е здраво и имунизирано човешкото тяло и как ще се справи с тях. По един или друг начин ще има отрицателно въздействие. Човек няма да се разболее веднага, но това най-малкото ще бъде натоварване на тялото. Това е отрицателен фактор“, обяснява Антон Ястребцев.

13 трика за по-свежо и блестящо пране

„Трябва да бъдете по-внимателни и да сушите дрехите си на балкона само в екологично чист район. Можете да го направите и когато имате голям зелен двор. Ако прозорците са с лице към магистралата, не бих го препоръчал“, казва специалистът.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти