Невидимите врагове в дома

Невидимите врагове в дома
Снимка: Thinkstock

Когато детето ни постоянно е болно, обвиняваме вируси, детската градина, променливото време. И забравяме един скрит, вътрешен враг – дома, в който живеем. Той е пълен с невидими агенти, които също разболяват децата, но не им обръщаме достатъчно внимание.

Въздухът, който дишат децата вкъщи, в повечето случаи е топъл, сух и мръсен. Българинът най-много се страхува от настинките и затова държи децата си на прекалено топло. И те са все болни, изнежени.

При температура над 22 градуса влажността на въздуха намалява, лигавиците на носа и гърлото се увреждат и вирусите лесно ги атакуват. Задължително условие за спокойна нощ е чистият, хладен (не студен) въздух. Мръсният въздух гъмжи от вируси, бактерии, гъбички и всякакви микроорганизми, които разболяват.

Домашният прах съдържа какво ли не – епителни човешки и животински клетки, косми, пърхот, плесени, мухъл, акари (микрокърлежи), уличен прах с олово от колите (олово има и в по-старите бои по стените), радон (от разлагането на урана в почвата), които се вдишват от детето.

Затворили сме дома си почти херметически със саниране и нова дограма и дразнителите не могат да излязат. И се чудим защо детето кашля. Микрокърлежите на домашния прах са най-алергизиращият фактор при децата. Те са обвинявани за астматични пристъпи, хронична хрема, обриви, кашлица.

Химията е превзела дома ни и ни разболява бавно и неусетно. Горките дечица - не стига, че ядат и пият химия, но и трябва да я дишат вкъщи от перилни и почистващи препарати, омекотители, ароматизатори, дезодоранти и т.н.

С течение на времето химикалите увреждат имунната система (тя се изтощава от постоянната борба с тях), както и другите органи и системи. Особено податливи са малките деца и алергичните.

Пушенето в дома с малки деца е престъпление. С дима на цигарата се изхвърлят 4000 химикала, повечето от които доказано вредни. Пасивното пушене е не по-малко вредно от истинското, цигареният дим докарва астматични пристъпи, кашлици и хрема на децата.

Техниката вкъщи също може да ни разболее. Климатиците въртят един и същи въздух и разнасят дразнителите навсякъде – така, както правят и всякакви духалки и вентилатори.

Филтрите на климатиците трябва да се сменят редовно, иначе са инкубатор на зарази. Всички електрически уреди излъчват електромагнитни вълни, които влияят на клетките в човешкия организъм.

Някои хора са толкова чувствителни, че сънят и настроението им се нарушават от това влияние. В стаята, в която спи детето, трябва да изключите от мрежата компютъра, телевизора и другите ел. уреди поне през нощта.

Как да се предпазим?

Почиствайте редовно дома си без препарати. Вече има уреди, които работят само с вода и пара. Махнете излишните мебели, килими, китеници, книги, плюшени играчки от детската стая, те събират много прах.

Проветрявайте редовно жилището, не се страхувайте от настинки, разболяваме се именно от мръсния въздух. Ако се престараете с овлажняването на въздуха, бързо се развиват мухъл, плесени, акари. Затова не сушете пране в стаята – освен, че става влажно, се изпарява прахът за пране и дразни детето. Не поливайте прекалено цветята. Когато готвите, пускайте абсорбатора или отворете прозореца на кухнята.

Намалете химията в дома си. Има препарати със знак за екологичност, използвайте тях. Въздържайте се от използване на спрейове (дезодоранти, ароматизатори, препарати за коса, за почистване), съдържат над 20 химикала, които се вдишват.

Можете да освежите въздуха с натурални аромати. Поставете корички от лимон или портокал върху радиатора и имате естествен ароматизатор. Омекотителите са обвинявани за хормонални проблеми, дрехите на детето спокойно ще минат и без тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти