Махнете чиниите от мивките, сложете ги по стените

чинии интериор
Снимка: iStock

Трудно бихме могли да определим с точност как и кога е възникнала идеята за декорация с чинии. Някои твърдят, че традицията датира от древен Китай, а други, че възниква и набира популярност чак в края на 19-ти век. Със сигурност знаем, обаче, че тя е характерна за средиземноморските къщи.

В наши дни този метод за декорация е широко употребяван от дизайнерите и краси от по-обикновени до най-луксозни домове по света.

Съобразете стила в интериора

Изберете декоративните елементи у дома спрямо интериорния стил. Ако помещението, което сте се заели да декорирате, е в класически стил, то заложете на светли, едноцветни и лишени от много детайли чинии. Особено подходящи и придаващи доза елегантност са вариантите с деликатен златист или сребърен кант.

За дом в модерен стил са подходящи по-цветни модели, а романтичните флорални мотиви и чинии в нежни пастелни цветове биха подхождали на интериор в така нашумелия в последните няколко години шаби шик стил.

Съчетайте цветовете на чиниите с други детайли от интериора

Когато избирате цветовете на декоративните си чинии, обмислете добре цялостната цветова композиция. За да постигнете приятен баланс и хармонична обстановка, съчетайте непременно цветовете на чиниите с други детайли в интериора, например с цвета на подовата настилка, мебелите или текстилни изделия в помещението.  

чинии интериор
Снимка: iStock

Заложете на ефектен контраст

Добро решение при формирането на композиция от декоративни чинии е да заложете на контраст. Поставете светли декоративни чинии върху тъмни стени или пък приложете обратния вариант. Лесен за прилагане, а и много свеж и атрактивен подход е да изберете бяла стена и да акцентирате с чинии в ярки цветове. Ефектът е просто чудесен!

Комбинирайте по форма, модел или тематика

Добре е да комбинирате чиниите по характерен признак. Те биха могли да са от един вид, в една форма, размер или да са на определена тематика.
 
Вземете си нещо за спомен от прекрасната почивка на море или планина. Магазинчетата за сувенири изобилстват от красиво фабрично или ръчно изработени декоративни чинии. Те не само ще красят дома ви, но и ще напомнят за приятните почивни дни и интересните места, които сте посетили. 

Кой каза, че чиниите непременно трябва да са в стандартната си кръгла форма? Тези тук почти оживяват на стената под формата на рибки и биха били чудесно допълнение към вашия морски декор.

Съчетайте декоративните чинии стилово с други декоративни елементи в интериора, например с ваза, картина или скулптура.

Най-добрите места да ги поставите

Всяка стая би могла да придобие нов облик и да блесне с интересна и атрактивна стенна декорация от чинии. Все пак, има няколко по-характерни места в дома, в които сме се убедили, че стоят чудесно, а снимките в галерията ще докажат твърдението.

или използвайте специални стелажи, за да ги подредите красиво в кухненския бюфет.

Едноцветни или пъстри, в класическата кръгла или с причудлива форма, изберете според вкуса си декоративни чинии и украсете с тях дома си. Желаем успех в начинанието! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти