Създадено за IKEA

Как да пестим вода без да правим компромис с хигиената

IKEA ИКЕА
Снимка: Личен архив

Ако сме разбрали едно нещо през последните две години, то е, че трябва да мием ръцете си правилно. А това отнема не само повече време за сапунисване, но и за измиване. И не, нямам предвид да оставяте чешмата да тече през цялото време – в никакъв случай!

Причината? Е, освен негодуванието, което напира в мен, когато видя, че нещо се похабява излишно (било то храна, вода, или други консумативи), животът в последно време не излиза никак евтино. Не само продуктите в магазина поскъпват главоломно, но и битовите сметки търпят увеличение. Няма как обаче да пестим от вода, правейки компромис с хигиената – защото нито не се иска да сме болни, нито отблъскващи за себе си и околните.

В ежедневието ни през 21 век просто няма място за разхищение, предвид и намаляващите ресурсите на околната среда, чието опазване става все по-належащо. А ако като мен се опитвате да живеете по-осъзнато и междувременно планирате нов дом или деца в семейството, се налага да спестяваме повече и търсим иновативни варианти. Един такъв, за щастие, предлага ИКЕА със своя продукт ÅBÄCKEN.

IKEA ИКЕА
Снимка: Личен архив

Зад шведското наименование всъщност се крие дюза, с която пестим не само вода, но и енергия, необходима за загряването ѝ. ÅBÄCKEN функционира в два режима, които се сменят лесно с едно завъртане на накрайника за смесител.

В режим мъгла успяваме да спестим до 95% от използваната вода (или до 0,25 литра на минута), а режимът на пръскане ни позволява да намалим потреблението при всяко ползване до 66% (1,9 литра на минута). За сравнение, потокът на обикновените кранчета е около 5,7 литра на минута – в пъти повече!

IKEA ИКЕА
Снимка: Личен архив

Това означава, че след на използването на ÅBÄCKEN вече спестявам значителен воден ресурс при най-честите ежедневни дейности като миене на ръце, лице и зъби. И тъй като правилната хигиена е от значение, за нея помага ергономичният дизайн на накрайника за смесител, който ни позволява да използваме достатъчно количество вода, необходимо за целта, без да хабим повече, отколкото е препоръчително.

За да може дюзата ÅBÄCKEN да се използва от възможно повече домакинства, тя е създадена така, че да бъде съвместима не само с всички смесители на ИКЕА за мивка, но и може да се инсталира и към повечето стандартни модели, предлагани на пазара. Черният на цвят накрайник не изисква особена поддръжка, освен да бъде почистван - гладката му повърхност превръща това в лесна задача.

Благодарение на ÅBÄCKEN сметките за вода се ограничават значително, и то без пречки за хигиената и ежедневието на няколко поколения вкъщи. Удовлетворението ми е двойно - не само успяваме да пестим от сметките за вода по лесен начин, но и ограничаваме експлоатацията на ценен ресурс.

Така много домакинства могат да водят по-устойчив начин на живот с грижа към планетата – и да възпитат малките членове на семейството в същите ценности. Защото именно децата са тези, на които искаме да оставим планета, която има бъдеще – за да имат такова и те.

Намаляването на разходите е важно и за семейството от три поколения, чиято история и начин на живот ни показва ИКЕА в секция Вдъхновение на сайта си. Историята на семейството ми доказа, че макар досега да сме свързвали спестяването с лишения и пречки за нуждите ни вкъщи, с умни решения на ИКЕА като ÅBÄCKEN мисията е възможна. Още полезни съвети, с които можем да създадем не само уютен, но и практичен дом, можете да намерите в секцията ВдъхновениеРазличните истински истории ни показват как можем да обзаведем дома си функционално, удобно и пестеливо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти