Еволюция: как от помещение за слугини кухнята стана сърцето на дома

кухня дизайн
Снимка: АTG Design

Ивета Попова

Кухнята се превърна в неразделна част от дома и място, където хората по целия свят се събират, за да готвят, да се хранят и да общуват.

Трудно е да си представим, че съвременната кухня някога е била разглеждана просто като мястото на прислугата, където се е готвело далеч от семейния живот.

С промяната на начина ни на живот са се променяли и кухните, заедно с домовете ни като цяло. С тази статия ще проучим как се е случила тази еволюция и ще разгледаме как кухнята се е превърнала в една от най-важните стаи в къщата.

Кухнята е за прислугата

В немалко кооперации в центъра на София, строени през 20-те и 30-те години на 20 век, жилищата имат две входни врати. Накъде ли водят?

Едната е централна, често по-голяма от другата и когато я отворите, домакинът ви посреща официално и ви въвежда в голямата дневна.

Встрани е другият вход, нескрито наричан “слугински”. Когато се отвори, той директно отвежда в кухнята. През него домашната помощница влиза и излиза, носи покупките, изнася боклука. Така не преминава през другите помещения, където господарите живеят и посрещат гостите си. Не проникват и миризмите от готвенето.

Двете части на храненето - подготовката и сервирането, са били отделени една от друга, защото са били занимание на различни хора - прислугата и господарката.

Затова и кухните в старите софийски и русенски жилища са някак встрани от основните други стаи и често са малки и сумрачни. Кухнята чисто и просто се е приемала за сервизно помещение.

Ако се налага в днешно време да преустроим или обзаведем такава кухня според съвременните ни изисквания, ще се сблъскаме с наистина голямо предизвикателство.

Обикновено при такъв тип кухни се пристъпва към усвояване на балкона или на прилежащия килер или изобщо се сменя предназначението на стаята, а кухнята се прави другаде.

Мястото на жената е в кухнята!

Само две десетилетия по-късно обликът на обществото и на домовете, в които то живее, са изцяло променени. Жените работят, домашни помощници няма, а кухнята става мястото, на което започва и свършва денят на семейството.

Повечето от нас сме отраснали в такива жилища и вероятно с умиление си спомняме ъгловите диванчета за сядане, шарените покривки и аромата на кафе в джезве.

В онези години кухнята беше мястото, на което се случваше всичко - готвеше се, пишеха се домашни, затваряха се компоти и се канеха по-близките гости на карти или на табла.

В кухните от 60-те, 70-те и 80-те години има повече работна площ, пълен комплект горни и долни шкафове и голяма маса, която да събере всички членове на семейството.

Въпреки това кухнята все още е отделено от останали стаи помещение, в което жената царува, но остава извън случващото се в дневната. Често, когато се посрещат гости в хола, жената домакиня прекарва повече време в кухнята, отколкото с гостите и това я изключва от социалния живот.

Осъвременяването на тези кухни минава през разширяването им към балкона, когато е възможно, и изнасянето на масата за хранене в дневната. Това ни позволява да създадем по-обширно и удобно за готвене помещение със собствено излъчване.

Старите шкафове и мивки с фаянсови плочки отстъпват място на модерни шкафове, работни плотове от технически камък и уютни акценти като буркани с пресни подправки и любимите ви готварски книги.

А как ли живеем в момента?

кухня дизайн
Снимка: АTG Design

Кухнята е за всички и за всеки ден

Сега вече живеем по съвсем различен начин. Кухнята и дневната са в едно пространство и никой не е изключен от социалния живот у дома. Даже напротив, в приготвянето на храната се включват всички, дори и гостите и храната е основният елемент на добре прекараното време.

Какво се случи? Кое накара архитектите да променят така драстично плановете на жилищата, а нас - интериорните дизайнери, да обръщаме толкова голямо внимание не само на мебелите, но и на осветлението, функционалността и атмосферата в кухнята?

Промени се отношението ни към храната и разбирането ни за качествен живот. Вече се стремим не само да сме работещи и успели навън, но и да даваме най-доброто на семейството си у дома. А това означава вкусна, разнообразна, здравословна храна и общи забавления.

кухня дизайн
Снимка: АTG Design

Всичко това вече е възможно в съвременните ни кухни-дневни, събиращи всички вечер на едно място с всички удобства на съвремието. Днес вече можем да съберем всички добри страни на кухните от предишните десетилетия в едно пълно с живот “семейно огнище”.

Уединението на старите кухни постигаме с плъзгащи се стъклени врати между кухнята и трапезарията. Това дава възможност кухнята да е или отделно помещение, или част от дневната,според случая.

Функционалността на кухните от средата на века претворяваме през разнообразието от вградени уреди и шкафове с различни предназначения.

кухня дизайн
Снимка: АTG Design

С избора на цветове, профили на вратите, осветление и настилки успяваме да пресъздадем в реалността индивидуалността на всеки обитател, за да бъде кухнята наистина част от същността ни.

Желанието да сме свързани всички в един общ момент изпълняваме за нашите клиенти през големите кухненски острови, в които често вграждаме печката или мивката, за да може всички да се включват в това ароматно и вкусно забавление - готвенето.

А когато цялата къща утихне и кухнята отново заблести от чистота, можем да се отпуснем с чаша чай на някой от бар-столовете и да си кажем “Моята кухня - това съм аз”.

кухня дизайн
Снимка: АTG Design

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти