Създадено за

Чаршафи от микрофибър – всичко, което трябва да знаете за тях

а
Снимка: iStock/Getty Images

Чаршафите от микрофибър са широко разпространени в търговската мрежа. Причината е проста – те са наистина търсени. Какво точно представляват, кои са плюсовете и минусите им и какво да очаквате, ако решите да си купите такива чаршафи, ще ви разкажем в следващите редове.

Какво представляват чаршафите от микрофибър

Материята, от която са направени тези чаршафи, е изкуствена. Тъкат се от фини полиестерни нишки, от които се изработва гладка, тънка тъкан, по-лека дори от коприната. Тези тъкани се създават по наистина специален начин, така че да са ултра тънки и да гарантират изключителната мекота и усещането за нежен допир, които тези чаршафи създават.

Цената

Едно от основните предимства на този вид чаршафи е ниската им цена. На практика това е един от най-евтините видове спално бельо, които можете да намерите на пазара. Смята се, че най-скъпото и луксозно бельо е това от египетски памук, и наистина е така. Но е вярно също, че често чаршафите от микрофибър са несправедливо подценявани. Напредъкът в текстилната индустрия позволява да се произвеждат синтетични материи от висок клас, които могат да бъдат сериозна конкуренция на естествените материи по отношение на усещането при допир, издръжливостта и лекотата на поддръжка, които осигуряват.

Усещането

Най-добрите чаршафи от микрофибър са гладки, меки и сатенени на допир. Усещането е, че сякаш спите в мекичък, лек облак, и това може да бъде изключително приятно.

Тъй като използваните влакна са много фини, ще усещате само гладката повърхност на тъканта, но не и отделните нишки. За разлика от памука, който притежава известна твърдост, тук можете да очаквате само копринена мекота, при това без усещане за хлъзгане.

И все пак имайте предвид, че броят на нишките и вида на използвания материал могат да повлияят на мекотата на чаршафите. Нискокачествените материи не могат да ви осигурят това приятно усещане.

Друго предимство на този вид материя е, че тя е изключително дишаща. За разлика от памука, който попива добре, но съхне бавно, микрофибърът почти не попива влага и съхне изключително бързо, отвеждайки потта направо навън. Това прави тези чаршафи перфектни за летните нощи. Ако обаче обичате да спите на студено, те може да се окажат неподходящи за вас именно защото не са особено топли.

Друг техен възможен недостатък е, че може да се окажат неподходящи за хора със склонност към алергии, тъй като са изработени изцяло от изкуствени материали.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Издръжливостта и поддръжката

Най-добрият микрофибър издържа много цикли на пране. Неговите синтетични нишки са силно устойчиви на разкъсване, което прави чаршафите дълготрайни. Освен това те не се мачкат лесно, което им позволява да изглеждат перфектно дълго време. За съжаление това не важи за нискокачествения микрофибър. Той се протрива лесно, но пък е на изключително ниска цена.

Друго предимство на този тип материя е, че тя не се свива при пране. Освен това задържа задълго цветовете свежи, без да избледняват. И все пак при дълго използване по повърхността на микрофибъра може да се образуват мъхчета, а често тези мини топченца не са по вкуса на перфекционистите.

Качеството

И тъй като няколко пъти споменахме различията в качество при това спално бельо, нека уточним, че най-добрият брой нишки за чаршафи от микрофибър е в интервала между 200 и 800. Изберете също така възможно най-високия грамаж на квадратен метър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти