За знанието като за привилегия

деца училище дете книги
Снимка: Thinkstock

Петнадесети септември тази година се пада седемнадесети! Децата тръгват на училище, смеещи се и потънали в безгрижие. Грабнали букети с цветя в ръка и вървящи към бъдещето си. Всъщност – не някой друг, а те са бъдещето. Поколенията се сменят, с тях се сменят и ценностите, уви не винаги към добро, но както и да е. По-същественото е, че от тях зависи какво ще се случи по-нататък. В ръцете на младите стои бъдещето. Така мисля. Даже съм убеден. 

Звънците бият и училищните дворове опустяват, време е учебната година да започне! Няма да се впускам в подробности, нито да ви разказвам своите спомени от миналото, когато самият аз бях ученик. Вместо това искам да обърна внимание на друго. Искам да говоря за важността на знанието в нашия век. 

Нека си припомним част от славните думи във всеучилищния химн, написан от Стоян Михайловски:

"Върви, народе възродени,
    към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
    съдбините си ти поднови!
 
Върви към мощната Просвета!
    В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -
    и Бог ще те благослови!
 
Напред! Науката е слънце,
    което във душите грей!
Напред! Народността не пада
    там, дето знаньето живей!...”

деца училище дете книги
Снимка: Thinkstock

Надали има кой да напише слово с подобна мощ в наши дни. Толкова са верни тия думи, че човек направо онемява. Знанието! Знанието е всичко, което ни остава. Няма как да сме неграмотни и да имаме претенции. Няма как да не почитаме езика си, да пишем на шльокавица и едновременно с това да се имаме за голямата работа! Няма как да не ни вълнува изкуството и да се водим за образовани! И не – реалити предаванията не са университетите на живота! Обратно – те са затвор за смисъла! Те са вредни за здравето. Те тровят организма. Те са като заведение за бързо хранене, тоест – хем ти е вкусно, хем дебелееш от него. Това е! 

Културата би следвало да върви все по-нагоре, вместо да потъва все по-надолу! Книгата! Тая тъй вредна дума във времената на дигиталното поколение! Но пак ще я изрека: книгата! Тя трябва да бъде поставена на пиадестал, вместо да бъде забутвана в ъгъла. Защото – наистина – науката е слънце! За тоя, който има очи да види лъчите и да почувства топлината на това слънце! 

деца училище дете книги
Снимка: Thinkstock

Факт – всяко едно действие, което носи някаква същина в себе си, изисква усилие. Това не е като да си седим пред телевизорите и да хапваме сладолед! Хапването на сладолед е приятно и дори препоръчително, но то не може да обогати нищо друго, освен стомасите ни.

В заключение искам да пожелая на тези, които днес имат празник – на добър час! И кураж, въпреки трудностите, които ни поднася ежедневието. Трудностите са именно затова – за да се преодоляват. Нали така?

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти