Зелник с готови кори

Със сочна, апетитна плънка

4.1 от общо 10 гласа
70 мин.
Необходими продукти

кори за баница - 1 пакет 

праз - 5 стръка 

кисело зеле - 1 бр 

сирене - 350 гр  

олио - 1 ч.ч.  

Традиционният български зелник е една от най-забавните баници, които могат да съществуват. Защо ли? Защото във всички краища на страната ни си имат своя рецепта, никъде продуктите за плънката не се припокриват, навсякъде претендират за оригиналност, а в някои райони в зелника изобщо няма зеле, уточняват от Mate Kitchen. Вместо това наричат зелник обикновената баница с пролетни зеленолистни зеленчуци с или без добавка на сирене и яйца.

Кулинарите на Mate Kitchen направиха зелника с кисело зеле, праз и сирене. Ако някога сте имали съмнения дали е вкусна баницата с кисело зеле, сега е моментът да ги разсеете. Вкусна е, даже много. И никак не е трудна за приготвяне. Още повече, че ви предлагаме вариант с готови кори, което ви спестява най-изморителната част – месенето на тесто и точенето. Все пак, за да постигнете по-автентичен вид и вкус на зелника, вземете по-дебели кори или кори, печени на сач. Плънката ще ги овлажни и омазни достатъчно добре и баницата няма да стане суха.

Не се изкушавайте да сложите киселото зеле в суров вид. Задължително го задушете. По този начин то поема мазнината по-добре и вкусът му в плънката не е така остър и не суровее. Останалото е редене на пластове и печене – нищо по-различно от приготвянето на всяка друга баница.

Сервирайте зелника още топъл, с купичка гъсто кисело мляко или чаша айрян.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете праза и киселото зеле на ситно.

2. В половината мазнина задушете праза. Извадете го от съда и в другата половина от олиото задушете зелето. Смесете ги в купа и добавете към тях натрошеното сирене.

3. В намазнена тава редувайте ред кори ред плънка. Последната кора поръсете само с мазнина.

4. Печете зелника в силна фурна докато придобие приятен червен загар.

Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти