Зелник

По странджански

Списание "Меню"
Снимка: Списание "Меню"
1 от общо 1 гласа

Странджа планина е една от ясно обособените природни и етнографски области на България, в която съжителстват уникално биоразнообразие, своеобразни обичаи и типична душевност.

И гозбите тук са различни и сложени на кръстопът между морето, Ориента и гората. Такава е и тази рецепта за богат и вкусен зелник.

Необходими продукти за 8 порции

500 г брашно
100 мл прясно мляко
15 г прясна мая
1 ч. л. захар
½ ч. л. сол
2 яйца
100 г разтопено масло

за пълнежа:
3 яйца
200 г пресен лапад или спанак, нарязани
1 с. л. масло
200 г натрошено сирене

Начин на приготвяне

1. Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта.

2. Брашното се пресява, разбърква се със солта, в средата му се прави кладенче и в него се слагат разбитите яйца и разтворената мая. Омесва се средно меко тесто. Меси се, докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Разделя се на 4 топки, покриват се с кърпа и се оставят 15 мин.

3. В сгорещеното масло за пълнежа се слага лападът. Разбърква се 2-3 мин. Охлажда се и се смесва с натрошеното сирене и яйцата.

4. Всяка топка се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. Намазва се с разтопено масло и се поръсва със зелената смес. Завива се на руло и се усуква и разтегля.

5. Корите се слагат в намаслена тава на разстояние една от друга. Оставят се за втасат 20 мин., намазват се с масло и се пекат в загрята фурна на 200° С за 10 мин. и още 20 - 30 мин. на 180° С.

Сходни рецепти:

Бърза питка със сирене
Техника за сливенски милинки
Тутманик
Как се прави питка с уиски

Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти