Тост с кая, полусварени яйца и хайнанско кафе

Екзотично и вкусно

0 от общо 0 гласа
50 мин.
Необходими продукти

10 яйца

1 кг захар

50 г захар

5 пресни листа пандан

550 мл кокосова сметана

20 г безсолно масло

За полусварените яйца:

4 яйца от свободно отглеждани кокошки

соев сос

щипка бял пипер

4 филии хляб за тост

4 бучки безсолно масло

едра морска сол

За кафето:

2 пълни с.л. прясно смляно, тъмно изпечено хайнанско кафе (Нанянг или Ким гуан гуан)

2 ч.л. захар

Кая е яйчен крем, който се използва много в азиатската кухня. Типичната сингапурска закуска представлява тост с яйчен крем, рохко сварени яйца и кафе, приготвено в джезве. А с тази рецепта на 24 Kitchen ще разберете как да пренесете уникалния азиатски вкус у дома.

Начин на приготвяне:

1. За да направите кая (вид яйчен крем), сипете 10 яйца и 1 кг захар във висок и тесен огнеупорен съд и бъркайте в една посока, докато сместа стане гладка, около 20-30 минути. След това поставете съда върху тенджера с вряща вода на дъното, като във водата поставите кухненска кърпа, т.е. на водна баня. Бъркайте сместа 5 минути. Добавете кокосовата сметана постепенно, докато разбърквате. Завържете листата пандан на възел и ги пуснете в сместа. Продължете да бъркате крема още 20-25 минути, докато той се сгъсти и придобие консистенция на сос Холандез. Дръпнете от огъня.

2. В малък съд сипете 50 г захар и ги разтопете на слаб огън, докато се образува тъмнозлатист карамел. Дръпнете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте енергично, докато то се разтопи. Пресипете карамела в каята и разбъркайте до хомогенност. Пресипете готовия крем в предварително стерилизирани буркани и съхранявайте в хладилник 1-2 седмици.

2. За яйцата сипете вода в тенджерка и оставете да заври. Добавете малко студена вода и поставете в съда яйцата. Захлупете и изключете котлона. Оставете за 10 минути. След това прецедете и обелете яйцата. Поставете ги в купичка и овкусете с малко соев сос и щипка смлян бял пипер.

3. Запечете филиите хляб върху открит огън или газов котлон. Изрежете коричките на филиите. Намажете всяка филия обилно с масло, а след това с плътен слой кая. Захлупете 2 по 2 филиите и ги разрежете по средата.

4. За кафето сипете 500 мл вода в голямо джезве или канче и оставете да заври. Добавете кафето и разбъркайте за около 20 секунди, докато кафето се надигне. Дръпнете от огъня и прецедете кафето. Добавете захарта и разбъркайте. След това прелейте 2-3 пъти кафето от канчето в кана и обратно, за да се аерира течността.

5. Сервирайте тостове с кая, полусварени яйца и ханайнско кафе за закуска.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти