Солени мъфини с праз и бекон

Пухкави и великолепни

3.67 от общо 3 гласа
39 мин.
Необходими продукти

брашно - 300 гр 

бакпулвер - 1 бр  

праз - 1 стрък 

бекон - 100 гр  

кашкавал - 50 гр 

прясно мляко - 125 мл

зехтин - 125 мл 

олио - 3 с.л. 

готварска сметана - 60 мл 

яйца - 2 бр 

захар - 1 ч.л.

черен пипер на вкус

Отдавна се канехме да ви представим рецепта за солени мъфини и ето че моментът дойде. Възможностите, както се досещате, са много, но ние избрахме вариант с малко и достъпни продукти, които събрани дават запомнящ се вкус. Бекон, праз, малко кашкавал… Стават много елегантни за закуска или следобедна закуска. Може дори да ги превърнете в лека вечеря с някаква по-голяма салата. Вкусни са топли, но когато изстинат, вкусът от бекона и праза е по-отчетлив.

Солените ни мъфини могат да влязат в категорията за рецепти с остатъци. Тях преспокойно можете да ги направите в края на седмицата, когато разчиствате хладилника преди голямото пазаруване за следващата седмица.

Много от вас вероятно ще попитат дали е възможно да се замени праза с обикновен кромид лук. От кулинарна гледна точка, няма никакъв проблем. Кулинарят на Mate Kitchen Георги Николов обаче не препоръчва, защото това променя вкуса на мъфините. Празът е лек, приятно сладък, обогатява ястията, без да се натрапва дори и като консистенция, докато с лука това е невъзможно. В солени мъфини подчертано не е подходящ.

Дори и когато правите солени мъфини, трябва да спазвате правилото, че формите се пълнят на 2/3 от обема, подчертават от Mate Kitchen. В тестото има набухвател и мъфините ще тръгнат нагоре, но ако нямат място, ще се разлеят настрани. Дори да имат великолепен вкус, на вид изобщо няма да са привлекателни. Не забравяйте, че първо се храним с очите.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете бекона и бялата част на праза на дребно и ги задушете заедно в няколко лъжици загрято олио за 5-6 минути. Когато празът омекне, а беконът се стопи, ги дръпнете от огъня, извадете ги от мазнината и ги оставете да се охладят.

2. В голяма купа пресейте брашното и добавете бакпулвера, захарта, настъргания кашкавал и охладените бекон и праз.

3. В отделна купа разбийте млякото, зехтина, сметаната, яйцата и черния пипер. Изсипете при сухите продукти и разбъркайте всичко с лъжица много добре.

4. Разпределете сместа в намазани формички за мъфини или огнеупорни купички и печете на 180 градуса за 10-12 минути или до готовност.

5. Изчакайте готовите мъфини да се охладят за 5 минути и тогава ги извадете от формичките. Може да ги поднесете и топли, и студени.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти