Пърленки по тракийски

Традиционна рецепта

3.58 от общо 12 гласа
55 мин.
Необходими продукти

брашно - 5 чаени чаши 

кисело мляко - 1 кофичка  

яйца - 3 бр  

вода - 1 ч.ч.

сол - 1 ч.л.

сода бикарбонат - 1 ч.л.  

сирене натрошено - 1.5 чаена чаша  

За тези пърленки по тракийски не са нужни излишни обяснения, защото те сами говорят за себе си. Изключително простичка, но за сметка на това вкусна рецепта, с която може да разнообразите съботно-неделната закуска. Или път вечерята през делничните дни, осолено ако сте забравили да купите хляб.

Хубавото на тестото за вкусните пърленки по тракийски е, че става бърз. Единственото по-специфично изискване е да е меко и да може да се разтегля, но да не се лепи по ръцете. Тъй като е със сода, а не с мая, не се налага да втасва, предупреждават от Mate Kitchen. Направо месите, разточвате, пълните с натрошено сирене и печете.

Нямате ограничения в размера на пърленките, затова разделете тестото на толкова топчета, колкото хора ще храните с тях. Старите баби казват, че тестото трябва винаги да се дели на нечетен брой парчета, така че може би това е единственото ограничение. Стига, разбира се, да решите да спазвате техните заръки.

За тези пърленки ви трябват всичко на всичко брашно, мляко, яйца и сирене. Това са продукти, които ги имам във всеки дом, така че няма да се налага дори специално да ходите до магазина. Ако решите да не ги мажете с яйце отгоре и да запазите автентичния вид на изпечено тесто, може веднага след като ги извадите от фурната, да ги намажете с масло, съветват от Mate Kitchen. Просто вземете пакетчето и минете веднъж-два пъти отгоре по пърленките. Освен че омекват и стават още по-вкусни, ухаят божествено.

Поднесете ги с кисело мляко или айрян и шарена сол. Ако нарежете покрай тях и домат или краставица, ще бъде още по-вкусно.

Начин на приготвяне:

1. От брашното, млякото, водата, двете яйца, солта и содата замесете тесто.

2. Разделете го на топчета с еднаква големина и всяко от тях разточете на тънка кора. В половината на всяка кора сложете от натрошеното сирене и прехлупете с другата половина. Натиснете по ръба, за да залепнат пърленките и да не се отворят по време на печенето.

3. Прехвърлете пълучените пърленки в тава, покрита с хартия за печене, намажете ги с разбито яйце и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти