Просеник със спанак

Tрадиционна рецепта от Северозападна България

3.41 от общо 22 гласа
70 мин.
Необходими продукти

яйца - 3 бр  

кисело мляко - 1 кофичка 

сода бикарбонат - 1 ч.л.  

олио - 2/3 ч.ч.  

царевично брашно - 2.5 чаена чаша  

брашно - 1 ч.ч.  

бакпулвер - 1 пакетче  

сирене - 250 гр  

спанак - 300 гр  

сол на вкус

В тълковния речник на българския език пише, че вкусният просеник е специален хляб, който се приготвя от царевично брашно и е традиционен за българската национална кухня. А кулинарите от Mate Kitchen признават, че просеникът не може да се сравни с нищо познато. Той е от онези ястия, на които човек запомня името от първия път. Дояждат му се точно заради специфичния им вкус.

Царевичното брашно е в центъра на рецептата за просеник, но покрай него има яйца, мляко, сирене. Ние сложихме и спанак, но може да ползвате и други пролетни зелении като лапад, коприва или пък листа от цвекло. Получава се нещо като комбинация от хляб и солен кекс и едно парче с размери 10 х 10 см стига да засити и най-тежкия глад. Върви чудесно с айрян или кисело мляко и става не само за закуска, поясняват от Mate Kitchen.

Просеникът е традиционна рецепта от Северозападна България, която със сигурност ще ви стане любима. Тя е много вкусно доказателство, че смляната царевица не се ползва само за качамак, а може да се превърне и в други вкуснотии. Струва си да се замисли човек за това, което са яли нашите баби и дядовци. Не е нужно едно ястие да е сложно, да се ползват скъпи продукти или пък в него непременно да има месо, за да бъде вкусно.

Начин на приготвяне:

1. Изчистете и измийте спанака и го нарежете на ивички. Сложете го в купа и го намачкайте леко със сол.

2. Угасете содата в киселото мляко.

3. Вземете дълбока купа, чекнете в нея яйцата и ги разбийте добре. Изсипете вътре шупналото кисело мляко и разбъркайте докато се получи гладка каша. Добавете в нея олиото и бакпулвера, разбъркайте и започнете постепенно да сипвате двата вида брашно.

4. Получава се гъсто и тежко тесто, което ще се отпусне леко, след като сложите в него спанака.

5. Добавете при тестото спанака и натрошеното сирене, разбъркайте и оставете сместа да си почине за няколко минути.

6. През това време покрийте дъното на тава с хартия за печене. Прехвърлете тестото в нея и печете в предварително загрята на 170 градуса до готовност. Обикновено отнема около 30-40 минути в зависимост от размера на тавата и дебелината на изсипаното в нея тесто. Следете и внимавайте да не се препече. Просеникът е готов, когато се зачерви отгоре.

Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно, кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти