Мини кексчета с яйца и сирене

Чудесно решение за закуска

3.3 от общо 10 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно - 300 гр 

яйце - 1 бр

масло - 60 гр  

кисело мляко - 3 с.л. 

захар - 1 супена лъжица  

сол - 1 щипка

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

За пълнежа

сирене - 200 гр 

кашкавал - 100 гр 

яйца - 3 бр 

Солени мини кексчета с яйца и сирене… Звучи като перфектната закуска за почивните дни, особено ако ги поднесете с чаша топъл билков чай или купичка гъсто кисело мляко. Тези кексчета са нещо ново и различно, без да е твърде екзотично или претенциозно. Ако имате малък помощник вкъщи, можете да го включите в сутрешното готвене, вместо да стои пред телевизора.

От Mate Kitchen обещават, че ще приготвите кексчетата бързо. Тестото се меси лесно и не се нуждае от втасване. Оставете го да си почине, докато приготвяте плънката. Ако в хладилника ви е останало парче шунка или друг вид колбас, можете да го нарежете на ситно и също да го добавите в пълнежа. Не се изкушавайте да ползвате готово тесто от магазина. Макар това да ви спестява време, вкусът няма да е същият.

Макар да ухаят неустоимо, специалистите от Mate Kitchen призовават да бъдете търпеливи. След като ги изпечете, изчакайте да поизстинат малко, за да ги извадите по-лесно. Освен с подходяща напитка, можете да ги поднесете и със свежи зеленчуци – домати, краставици, нарязана на ивици чушка – и маслини. Не забравяйте и шарената сол.

Мини кексчетата с яйца и сирене са чудесно решение за закуска. Ако обаче им направите непретенциозна салата от домати, червен лук и магданоз например, могат да се превърнат и в много приятна лека вечеря за делничните дни.

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Пресейте брашното, направете кладенче и вътре чукнете яйцето.

2. Сложете и разтопеното масло, захарта, солта, киселото мляко и върху него солта.

3. Замесете тестото и го оставете да си почине около 15 минути.

За пълнежа

1. Натрошете сиренето, настържете кашкавала на едро и ги смесете с яйцата.

2. Пригответе формички за мъфини, намажете ги с олио и ги поръсете с малко брашно. От тестото вземете малки топчета, които оформете като кошнички във формичките.

3. Напълнете всяка тестена кошничка с приготвения пълнеж и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато придобият златист цвят.

4. Оставете да поизстинат и ги извадете от формите. Поднесете кексчетата с чай, айрян или кисело мляко.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти