Кренвиршки с кашкавал

Съвършено меки и пухкави

5 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти

брашно - 1 кг 

суха мая - 2 пакетчета  

сол - 1 супена лъжица

захар - 1 супена лъжица  

прясно мляко топло - 1 ч.ч.  

яйце - 1 бр

кренвирши - 2 бр  

кашкавал - 150 гр 

олио - 3 с.л.  

винен оцет - 1 супена лъжица  

кисело мляко - 1 кофичка 

сода бикарбонат - 1 ч.л. 

масло - 50 гр 

Кулинарите от Mate Kitchen получиха рецептата за тези кренвиршки от една много специална възрастна дама, която е голяма почитателка на Mate Kitchen – Блага Тренчева, и отново искаме да ѝ благодарим. 

Тестото за най-пухкавите кренвиршки на света е с двойно подсигуряване. В него се слага и сода бикарбонат, и мая. Няма как да не стане меко и пухкаво и заради двата вида мляко. Ако сте се чудили досега как изглежда и какъв е вкусът на съвършенството, пред вас е – кренвиршки.

Единствената препоръка на Mate Kitchen е, когато ги подреждате в тавата, да оставяте повече разстояние между тях, защото бухват доста.

Когато извадите горещите кренвиршки от фурната, вземете парче масло и ги минете лекичко с него отгоре. След това поръсете с шарена сол колкото ви е вкусно. Така хем стават още по-меки, хем шарената сол полепва по тях и после не се рони. Еднакво вкусни са и топли, и студени. С чаша айрян са божествени – да си оближеш пръстите.

Имайте предвид, че от тестото за кренвиршки можете да си приготвите сиренки и кашкавалки и дори да ги изпечете в различна форма, за да знаете в кои какъв пълнеж сте сложили.

Начин на приготвяне: 

1. Затоплете млякото и сложете в него маята и захарта. Покрийте с чиста кърпа и оставете встрани, за да шупне.

2. Угасете содата в киселото мляко.

3. През това време пресейте брашното в голяма купа. Направете кладенче и сложете в него солта, олиото, оцета и киселото мляко с угасената в него сода. Накрая добавете и шупналата мая и замесете меко тесто.

4. Прехвърлете тестото в намазнен съд и го оставете да втаса.

5. Откъснете топка от втасалото тесто и разточете на тънка кора. Нарежете я на ленти. Вземете един кренвирш и увийте около него лента тесто. Може да оформите кренвиршките и като пакетчета.

6. Подредете кренвиршките в тава на разстояние една от друга. Намажете ги отгоре с разбито яйце и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато придобият приятен червен загар.

7. След като ги извадите от фурната, ги намажете с масло и поръсете с шарена сол.

8. От същото тесто можете да направите кифлички с кашкавал и кифлички с пълнеж от сирене и яйца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти