Продукти
240 г краве масло
2 яйца
180 г захар
200 мл прясно мляко
360 г брашно
10 г бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
1 щипка сол
масло и брашно за формата
За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
1 с.л. маково семе
30 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
За кафявото масло сложете маслото в касерола и го загрявайте на умерен огън. Маслото трябва да стане със светло кафяв цвят и да развие приятен аромат на ядки. Отстранете от котлона и прецедете в друг съд. Охладете, докато стане с консистенция на крем.
Разбийте яйцата със захарта, добавете маслото и отново разбийте. Сипете ваниловия екстракт, солта, брашното и бакпулвера, налейте млякото и разбъркайте внимателно.
Намажете форма за торта с дупка по средата с масло и поръсете с брашно.
Изсипете в нея тестото. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Извадете от фурната и охладете.
За глазурата разбъркайте пресятата пудра захар с прясното мляко.
Украсете сладкиша с глазурата, поръсете с мак и оставете да изсъхне. Нарежете и сервирайте.
Още рецепти:
- Шоколадов кекс с червено вино
- Ароматен кекс с индийско орехче
- Мраморен кекс с парченца шоколад
- Орехов кекс с фурми
- Бърз кекс с кисело мляко