Царевичен хляб с маслини за закуска

Засищащо и вкусно начало на деня

Царевичен хляб с маслини за закуска
Снимка: netinfo
1 от общо 1 гласа

Царевичният хляб е вкусен и полезен. За изпълнението на следващата рецепта е препоръчително да имате машина за приготвяне на домашен хляб, но може да се замеси и по стандартния начин. Предлагаме ви описани и двата варианта.

Необходими продукти:
300 мл хладка вода
1 1/2 чаена лъжичка сол 
1 1/2 супена лъжица захар (или една мед)
2 супени лъжици зехтин 
250 г фино царевично брашно 
250 г бяло брашно 
7 г суха мая (за 500 г брашно) 
1 1/2 чаена лъжичка подправки по избор
5-6 нарязани на ситно обезкостени маслини 
1 голяма скилидка чесън, нарязана на ситно 

Начин на приготвяне:
Последователно поставете в контейнера на машината за хляб водата, солта, захарта(меда), двата вида брашно (пресети) и накрая сухата мая. Като следвате инструкциите на конкретната машина, изберете програма за френски хляб или за основен бял хляб с тегло 750 г.

Нивото на изпичане изберете според вкуса си. Останалите продукти се добавят след звуковия сигнал за добавяне на допълнителни продукти (преди разбъркването след първото втасване на тестото). 

Приготвяне без машина за хляб: Поставете в малка купа 3 супени лъжици брашно, захарта и маята и размийте с малко хладка вода, докато се получи смес с гъстотата на боза. Оставете докато шупне (втаса).

Пресейте брашното със солта и добавете зехтина. Добавете шупналата мая и замесете тестото. Поръсете работния плот с брашно и прехвърлете тестото. Започнете да месите, като от време на време добавяте брашно. Месете, докато се получи гладко еластично тесто.

Поставете тестото в купа, намазана с мазнина и покрийте с кърпа. Оставете на топло, докато тестото увеличи обема си около два пъти. Извадете върху поръсен с брашно плот, добавете подправките, маслините и скилидката чесън и омесете наново.

Оформете хляба в желаната форма - кръгъл или правоъгълен, и оставете да втаса още веднъж. Изпечете в предварително загрята до 220 градуса фурна за около 40 мин. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти