Веган торта за чиста съвест

Веган торта за чиста съвест

Веган торта за чиста съвест
Снимка: netinfo
3 от общо 6 гласа

Веган тортите имат своите особености, но те със сигурност не са за сметка на вкуса и удоволствието от похапването им.

Необходими продукти за 10-12 порции

за основата:
½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
½ ч. ч. бяло брашно
6 с. л. какао
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
⅓ ч. л. сол
5 с. л. кафява захар
120 г тъмен шоколад, нарязан на парченца
1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
100 г печени лешници, нарязани
1 ч. ч. соево мляко
1 ч. л. ябълков оцет
5 с. л. олио от гроздови семки или лек зехтин
½ ч. ч. мед
1 с. л. ванилена захар
1 ч. л. разтворимо кафе

за крема:
1 ч. ч. лешници
½ ч. ч. какао
300 г фурми, ситно нарязани
2 с. л. меко кокосово масло

за глазурата:
4-5 с. л. какао
2 с. л. стопено кокосово масло
1 с. л. мед

за украса:
12 фурми
12 цели печени бадема
300 г тъмен шоколад

Начин на приготвяне:

1.Пресяват се заедно пълнозърнестото брашно, бялото брашно, какаото, содата и бакпулверът. Отделените трици се връщат в сместа. Разбърква се със солта и кафявата захар. Прибавят се шоколадът, портокаловата кора и лешниците.

2.Разбъркват се заедно соевото мляко и оцетът. Прибавят се олиото, медът, ванилената захар и кафето, разтворено в 1 с. л. гореща вода.

3.Сухата смес се прибавя към течната, като се разбърква с бъркалка, докато сместа стане хомогенна.

4.Сипва се във форма с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Пече се 25 - 30 мин. в загрята фурна на 180° С. Охлажда се 10 мин. във формата, изважда се и се оставя да се охлади напълно върху решетка.

5.Лешниците, фурмите и какаото за крема се слагат в кухненски робот и се мелят на ниски обороти. Когато лешниците се посмелят, постепенно се добавя кокосовото масло. Сместа трябва да е мека и лепкава. Нанася се върху основата и се охлажда.

6.За глазурата съставките се разбиват заедно и охладеният сладкиш се намазва.

7.За украсата фурмите се срязват от едната страна и се изваждат костилките. На тяхно място се слага по един запечен бадем. Подреждат се върху тортата в кръг.

8.Шоколадът се темперира, формичките се намазват с прахообразна медна и златна боя и шоколадът се сипва във формичките. Почукват се, за да излезе излишният въздух. В стъблото на всяко лале се слага по едно бамбуково шишче. Оставят се за 30 мин. в хладилника и се освобождават от формите. Подреждат се в центъра на сладкиша. Доукрасяват се със стопен шоколад.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти