Селски пай

Със спанак

Селски пай
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
55 мин.
Необходими продукти

За тестото:

400 г брашно тип 00

60 мл зехтин

200 мл вода

 

За пълнежа:

200 г бейби спанак

1 скилидка чесън

1 с.л. зехтин

300 г рикота

1/4 ч.ч. настърган пармезан

1/4 ч.ч. настъргано пекорино

2 яйца

2 с.л. нарязан магданоз

сол и черен пипер

1/4 ч.л. индийско орехче

1/2 лимон

Начин на приготвяне:

За тестото сипете брашното и зехтина в голяма купа. Оформете кладенче в брашното и сипете внимателно водата. Смесете съставките с помощта на дървена лъжица. След това омесете до получаването на топка тесто.  Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете с натиск в продължение на 5 минути, докато стане еластично. Увийте тестото в кърпа и го оставете да почине 20 минути.

За пълнежа загрейте зехтина в тиган и запържете нарязаната на ситно скилидка чесън, за около минута. Добавете предварително измитите и подсушени листа спанак. Разбъркайте и гответе докато спанака се свие. Оставете сместа да изстине.

В купа смесете рикотата, настърганите пармезан и пекорино и яйцата. разбъркайте добре. Добавете изстиналия спанак, нарязания магданоз и малко фино настъргана лимонова кора. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте добре.

С помощта на точилка разточете тестото с дебелина 3 мм, на голяма кора. Тестото трябва да е почти прозрачно. Поставете тестото в предварително намаслена тава (30х40 см) и го притиснете леко по дъното, като оставите извън тавата свободните краища. Разстелете пълнежа на равномерен слой и покрийте с тестото, останало извън тавата. Съединете добре тестото. Намажете пая със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 30-35 минути.

След като пая изстине леко, нарежете го на големи парчета. Поръсете с малко лимонов сок и поднесете.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти