Лазаня без месо

За вегетарианци

Лазаня без месо
Снимка: Vkusnoteka.bg
3 от общо 2 гласа

Необходими продукти:

1 кутия кори за лазаня
1 бр. средно голям патладжан
1 бр. средно голяма тиквичка
2 бр. червени чушки
2 с.л. зехтин
шепа, нарязан на ситно пресен босилек
сол, черен пипер

продукти за доматения сос:

1 малка глава лук
680 мл. доматен сос
4 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
сол

продукти за белия сос:

1 опаковка сирене котидж
100 г. настъргано сирене пармезан
две шепи нарязан на ситно пресен босилек
150 г. краве сирене
2 яйца 
черен пипер
150 г. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Започнете като измиете и нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета, а чушките на по-малки парчета. Подредете ги в голяма тава, върху хартия за печене, полейте ги със струйка зехтин, поръсете със сол, черен пипер и пресен босилек и печете в силно загрята фурна на 230 градуса за около 15 минути, докато омекнат и се запекат. 

Ако не съберете всички зеленчуци наведнъж, опечете ги на два пъти. Докато чакате да се опекат зеленчуците, пригответе доматения сос.

Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтин и вода в тенджера на котлона, докато омекнат. Добавете доматения сос и бялото вино. Поръсете със сол. Намалете котлона на минимум и гответе още 20 минути, докато сосът се редуцира.

Накрая пригответе белия сос, като разбиете с тел яйцата. Добавете котидж сиренето,  настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с две шепи, нарязан на ситно пресен босилек и черен пипер и разбъркайте до хомогенност. 
    
Сглобяване на лазанята:

Количеството доматен сос трябва да ви стигне за 4 пласта. Същото се отнася и за корите за лазаня - те също са 4 пласта. Белият сос е само един пласт, по средата. Зеленчуците си ги разпределете за 2 пласта. 

Пригответе си правоъгълна йена или тава. Не е необходимо да попарвате корите. Ако са достатъчно добре покрити със сос, няма опасност да не омекнат. 

1. Сипете част от горещия доматен сос на дъното и го разпределете с помощта на шпатула. 
2. Отгоре подредете 3 и половина листа от лазанята. 
3. Върху тях подредете половината от печените зеленчуци.
4. Полейте с два черпака от доматения сос. 
5. Покрийте с нов пласт кори. 
6. Отгоре разпределете целия бял сос и го разнесете равномерно. 
7. Върху него поставете нов пласт кори. 
8. Разпределете втората половина от печените зеленчуци.
9. Покрийте с доза доматен сос.  
10. Завършете с пласт кори.
11. Полейте обилно с последния доматен сос. Покрийте йената с фолио и запечете за 40 минути в студена фурна на 200 градуса, за да не се спука йената.

Ако печете в обикновена тава, можете да я поставите и в загрята фурна. Отстранете фолиото, поръсете обилно с настърган кашкавал и печете за още 5-10 минути, докато се стопи и придобие златист загар. Оставете да почине десетина минути и поднесете топла със зелена салата. 

Сходни рецепти:

Лазаня със спанак и печурки
Щедра лазаня
Лазаня с тиквички и моцарела
Лазаня с кайма
Ястия, които са по-вкусни на следващия ден

Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти