Киш с карамелизиран лук

Вкусно безмесно предложение

Киш с карамелизиран лук
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

за тестото:
250 г брашно
125 г краве масло (студено)
1 яйце
1 ч. л. риган
1 ч. л. сол
за плънката:
500 г червен лук
150 г сирене „Бри“
100 г сирене „Грюер“
100 г краве масло
200 мл животинска сметана
100 мл вино „Порто“
3 яйца
4 стръка мащерка
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със солта. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце до получаването на трохи.

Прибавят се риганът, яйцето и около 2 с. л. студена вода. Разбърква се, докато се получи топка тесто. Завива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за около час.

След това тестото се разточва и се поставя във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 23 см. Надупчва се с вилица и отново се прибира в хладилник за 20 минути, за да стегне.

Изважда се, покрива се с лист пергаментова хартия и се поръсва с морска сол. Пече се 12–15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.

Лукът се реже на полумесеци, а чесънът се наситнява. Готвят се в сгорещеното масло с малко сол на слаб огън, докато лукът се карамелизира.

Налива се виното и се овкусява с листенца мащерка. Когато течността се изпари и лукът остане на мазнина, се дърпа от котлона и се охлажда.

Яйцата се разбиват и се смесват със сметаната, настърганото сирене „Грюер“, сол, черен пипер и охладения лук. Плънката се изсипва върху основата. Отгоре се подреждат тънки ленти от сирене „Бри“.

Кишът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 25–30 минути.

Други рецепти:

Лукът – лют, но незаменим
Пълнен лук с телешка кайма и ориз
Усуканица с лук и сирене
Бъркани яйца със сирена и зелен лук
Свински хапки с червен лук и мащерка

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти