Карфиол със сметана

Карфиол със сметана

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

карфиол голяма - 1 глава - 3.00 лв

масло - 100 гр - 2.64 лв

кашкавал - 200 гр - 4.50 лв

готварска сметана - 50 мл - 0.75 лв

сол - 1 ч.л.

черен пипер на вкус - 1/2 ч.л. - 0.15 лв

Топлият карфиол със сметана и кашкавал е фантастично предястие, гарнитура към месо или пък основно ястие. Изборът ви зависи от това колко сте гладни и дали сте настроени за сериозна хапване, или ви се иска нещо по-леко. Рецептата е лесна и бърза за приготвяне. Ние ползвахме пресен карфиол, който бланширахме, но няма проблем да вземете и замразен.

Важен детайл при подготовката на карфиола е времето за варене – не повече от 10 минути. Ако го варите по-дълго, ще омекне и ще се разпадне, а ястието ще бъде с консистенцията на каша. Карфиолът може да се свари на пара и един ден предварително. Съхранявайте го в затворен съд в хладилника.

Вкусният карфиол е един от най-полезните зеленчуци. Царят на есента съдържа уникална комбинация oт ĸapoтeнoиди, тoĸoфepoли и acĸopбинoвa ĸиceлинa. Това са все антиoĸcидaнти, ĸoитo носят доказани ползи за човешкия организъм. Много изследвания сочат, че карфиолът действа превантивно срещу няколко вида рак – на гърдата, дебелото черво, белия дроб и стомаха. Когато купувате карфиол, избирайте глави с бели розички, без петна и потъмнявания. Ако не успеете да използвате цялата глава, приберете розичките в чист найлонов плик и ги замразете сурови. Можете да ги използвате друг път за крем супа, спагети или пък огретен.

Беден на мазнини, той е чудесен избор за хората, които спазват хранителен режим или пък постят.

С нашата рецепта за карфиол със сметана ще можете да си приготвите бързо и вкусно ястие. За да избегнете блудкавия вкус на сварено зеле, сложете повечко черен пипер и достатъчно сол. Подходяща свежа подправка за него е копърът.

  1.  Вземете карфиол без петна и потъмнявания и го почистете от листата и кочана. Накъсайте го на розички и го сварете в голяма тенджера с подсолена вода за десетина минути.
  2.  Загрейте фурната на 250 градуса.
  3.  Разтопете маслото. Настържете кашкавала на едро.
  4.  Отцедете карфиола и подредете розичките в подходяща тава. Трябва да е на един ред. Излейте отгоре разтопеното масло и сметаната.
  5.  Подправете със сол и черен пипер и покрийте плътно с настъргания кашкавал.
  6.  Запечете за около 30 минути, докато кашкавалът се разтопи и придобие приятен червен загар. Сервирайте вкусният карфиол със сметана топъл.

Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти