Домати с яйца под капак

Домати с яйца под капак

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

домати - 1 кг - 3.79 лв

яйца - 4 бр - 2.66 лв

лук - 1 глава - 0.09 лв

чесън - 3-4 скилидки - 0.32 лв

олио - 4 с.л. - 0.17 лв

червен пипер - 1 ч.л. - 0.07 лв

захар - 1 ч.л. - 0.01 лв

магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв

сол на вкус

Може да си оближе човек пръстите с тези домати с яйца под капак. Казваме го съвсем буквално, защото гъстичкият и ароматен сос крещи за мек хляб и хапване по селски, т.е. да си потопиш с ръце. А колко е хубаво само, когато жълтъкът се пукне и потече встрани. Ммммм! От вкусно по-вкусно. Напомня ни за летата на село, когато баба можеше да ни нахрани „с каквото и да е“, но това „каквото и да е“ винаги беше царско угощение.

Не можем да решим кое обичаме повече във вкусните домати с яйца – дали доматения сос, или яйчицата. Пресните домати с чесъна не могат да се сравнят с нищо друго. А магданозът накрая… От старите сортове. Три стръкчета ти стигат да си подправиш манджата, толкова е ароматен. А не като купешкия, който има вкус на трева. Интересното е, че във всяка къща сосът става по различен начин. Всяка домакиня си има нейния трик, нейната малка тайна. Едно обаче е задължително – доматите да са расли на двора на село. С тези от магазина никога не може да се получи онзи вкус и аромат на слънце, чиста вода и въздух.

Докато са съвсем врели, няма да можете да им се насладите. Затова изчакайте вашите домати с яйца под капак леееко да поизстинат, само малко, колкото да не парят езика. Може да си ги хапнете със сирене и пресен лук, а защо не и люто чушле.

Да ви е вкусно!

  1.  Обелете и отстранете воднистата част на 1 кг домати и ги нарежете на малки кубчета. Лука и чесъна нарежете на ситно.
  2.  Загрейте олиото в тиган с капак или тенджера и задушете лука. След като поомекне, добавете чесъна, разбъркайте за няколко секунди, като внимавате да не изгори, и изсипете доматите.
  3.  Поръсете със захар, сол и червен пипер, затворете с капак и оставете да се готви за около 20 минути.
  4.  След като сосът се сгъсти, чукнете яйцата, като внимавате да останат цели. Не ги бъркайте, а затворете отново с капака и оставете да се готвят десетина минути. Белтъкът трябва да стегне, а жълтъкът да остане течен.
  5.  Поръсете готовото ястие с нарязан магданоз и поднесете.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти