Вкусни домашни кроасани

Как да ги приготвим лесно

Вкусни домашни кроасани
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Според историята кифличката с форма на полумесец е измайсторена във Виена по повод победата на австро-унгарците над османската армия на Мустафа и наречена от австрийците "рогче".

През 1770 г. Мария-Антоанета, австрийска принцеса и съпруга на Луи ХVІ, пренася рогчето във Франция, където го кръщават croissant - думата за полумесец.

Едва тогава започва истинската история на кроасана, превърнал се в един от символите на френската автентичност. В края на ХІХ и началото на ХХ век френските хлебари преоткриват кроасаните и заместват използваното дотогава тесто с многолистно.

Домашните кроасани тук са неопровержимо доказателство на старата теза за трите тайни на френската кухня: масло, масло и още масло.

Френските майстори сладкари твърдят, че за да се направи добър кроасан, трябва да се спазят около петдесет параметъра. Най-важните от тях обаче са качеството и количеството на маслото и брашното, времето за втасване на тестото, температурата на печене и, разбира се, правилното оформяне.

При достатъчно желание нежната френска кифличка, чиито мирис, вид и вкус пречупва и най-упоритото детско злоядство, може да се направи и в домашни условия.

Ето формулата на Ивелина Иванова, шеф-готвач на "Меню".  

Необходими продукти за 30 малки кроасана:
800 г пресято брашно тип 400, брашно за баница или тип 00
2 с. л. стопено масло
400 мл топло прясно мляко
40 г прясна мая
4 с. л. захар
1 ч. л. сол
100 - 200 г брашно за поръсване
300 г масло със стайна температура
1 яйце
1 с. л. вода

Начин на приготвяне:

 

 

Приготвянето на кроасаните отнема 5-6 часа.

От Ивелина Иванова,  списание "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти