Техника за тънък и ароматен турски хляб

Известен като пиде

Техника за тънък и ароматен турски хляб
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Тънките ароматни турски хлябове са задължителни на всяка местна трапеза и са идеалната компания на многобройните мезета и основни ястия, които се сервират.

Необходими продукти за 16 хлебчета:

за тестото:
200 мл хладка вода
30 г прясна мая
600 г бяло брашно
350 г пълнозърнесто брашно
150 мл прясно мляко
150 г кисело мляко

за поръсване:
100 мл зехтин
1 ч. л. мащерка
½ ч. л. майоран
1 ч. л. черен и бял сусам
½ ч. л. сумак
1 ч. л. морска сол

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря във водата, като се добавят 3 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин. да се активира.

2.Бялото брашно се пресява и се смесва с пълнозърнестото. В средата се прави кладенче и там се сипват двата вида мляко и втасалата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва около 90 мин, докато си удвои обема.

3.Втасалото тесто се притиска, за да излезе въздухът и се разделя на 16 топки. Всяка се разточва на диск с диаметър 12 см. Покриват се с кърпа и се оставят да втасват 30 мин.

4.През това време фурната заедно с метална тава, поставена в долната една трета, се загрява на вентилатор на максимална мощност.

5.Смесват се зехтинът и подправките. Сместа се намазва върху дисковете и се притискат на няколко места с пръсти. Поръсват се с морска сол. Пидетата се слагат в загрятата тава. Пекат се 5-6 мин., докато се зачервят. Изваждат се да се охладят върху решетка.

Още техники за хляб:

Хляб с бига
Фокача
Три индийски хляба от едно тесто
Плетен хляб с кашкавал, пиле и броколи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти