Щолен

Вкусен коледен сладкиш

Щолен
Снимка: Thinkstockphotos
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

за тестото:
750 г брашно
200 мл прясно мляко
1 кубче мая (42 г)
200 г краве масло
75 г захар
1/2 ч. л. смлян карамфил
1/2 ч. л. смляно индийско орехче
1/2 ч. л. смлян кардамон
2 средно големи яйца
2 жълтъка
брашно за плота
за сместа от ядки и плодове:
100 г захаросани портокалови кори
100 г захаросани лимонови кори
250 г стафиди
200 г накълцани бадеми
1 с. л. бадемов ликьор
50 мл ром
50 г пудра захар
2 пакетчета ванилова захар
за намазване:
100 г краве масло
за поръсване:
100 г пудра захар
50 г кристална захар
1 пакетче ванилова захар

Начин на приготвяне:

Захаросаните лимони и портокали се нарязват наситно и заедно с останалите продукти за сместа от ядки и кори се слагат в купа и се разбъркват. Оставят се в хладилник за 24 часа.

Половината от млякото за тестото се загрява и в него се разтваря маята. Слагат се по една щипка захар и брашно и се оставя на топло за 15 минути, като съда се покрива с кърпа. Трябва да се появат мехурчета, което показва, че маята е активна.

Брашното за тестото се слага в голяма купа и в него се прави кладенче. Сипва се млякото с маята.

Маслото се разтопява и към него се добавят захарта, подправките, яйцата и жълтъците. Разбърква се добре и се налива останалото прясно мляко.

Маслено-яйчената смес се изсипва при брашното и се замесва гладко тесто (с ръце или с миксер), което се оставя да почива за 10 минути. След това се натиска леко, за да се получи правоъгълник.

Сместа с корите и ядките се вади от хладилника и се слага върху леко разстланото тесто. Краищата на тестото се загъват навътре и отново се замесва върху набрашнен плот.

След това се разделя на две половини и всяка се разточва, така че да се получат два еднакви правоъгълника. Правят се рула, като тестото се прегъва на три. С помощта на точилка се сплескват леко.

Плоските рула се оставят да втасват около 20 минути, покрити с кърпа, като трябва да увеличат обема си два пъти.
Пекат се в тава, покрита с хартия за печене (или с незалепваща повърхност) в загрята на 200 градуса фурна за 50–55 минути.

Когато са готови, щолените се мажат с останалото масло, докато го поемат цялото. Поръсват се със смесените захар и ванилова захар. Когато изстине, се поръсва и пудрата захар.


Съвети: Захаросани кори от цитруси може да си направите като ги бланширате три пъти, за кратко, във вряща вода, за да си пуснат горчивите сокове. Водата се сменя всеки път. След това ги варите в захарен сироп и ги оставяте да изсъхнат или ги затваряте в буркан.

Готовият щолен почива 1 ден и чак след това се завива във фолио за свежо съхранение.

Трябва да престои поне 3 седмици, за да поеме всички аромати. Може да се съхранява 4–6 седмици. 

Още сладки рецепти:

► Кекс с кестени и шоколад

 Кекс с шоколадова заливка

 Двойно шоколадов кекс с цял портокал

 Кекс с лимон и джинджифил

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти