Пилешка дроб сарма

Изключително вкусна

Пилешка дроб сарма
Снимка: ThinkStock/Guliver
2.5 от общо 2 гласа
Необходими продукти

500 г пилешки дробчета
1 глава лук
1 морков
1 ч. ч. ориз
1 ч. л. сух джоджен (или наситнен пресен)
800 мл пилешки бульон
1/2 връзка магданоз
сол, олио и малко масло
за заливката:
2 яйца
1 с. л. брашно
350 г кисело мляко 

Начин на приготвяне:

Първо приготвям бульона, като за целта в 800 мл кипяща вода слагам 2 с. л. от сухия бульон, който използвам. Оставам го настрана. 

В тиган с малко олио запържвам наситнения лук и настъргания на едро ренде морков. Слагам малко сол. Когато поомекнат, слагам измития и отцеден ориз и така готвя, докато стане почти прозрачен. Това е много важно,за да може всяко зрънце след готвенето да остане цяло, а не разкашкано! Когато е готов, прехвърлям тази смес в тавата, в която ще пека. Аз използвам кръгла тава с диаметър 28 см и височина 5 см. 

В същия тиган с още малко мазнина запържвам дробчетата (почистени, измити, подсушени и нарязани на парченца), докато се сготвят, но не прекалено дълго, за да останат крехки. Посолявам и поръсвам със сухия джоджен. И тях прехвърлям в тавата. 

Добавям ситно нарязания магданоз, разбърквам добре и заливам с горещия бульон. Слагам на няколко места малки бучки масло и пека в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печенето не отнема повече от 30-40 минути. Разбърквам само веднъж, на десетата минута. Готово е, когато оризът е поел цялата течност.

Приготвям заливката, като разбъркам добре двете яйца с брашното, щипка сол и киселото мляко. Сместа трябва да е напълно гладка. Изсипвам върху ястието и разпределям равномерно. 

Скарата на фурната прехвърлям на по-горно ниво и така запичам дроб сармата основно отгоре до златиста коричка. Важно е да не я извадим твърде бързо, а наистина да е добре изпечена самата заливка. 

Сервирам с кисело мляко. Много вкусна дроб сърма се получи! Изчезна за нула време и със сигурност следващия път, ще направя двойна доза.

Още идеи:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти