Козуначено руло

Идеално за празника

Козуначено руло
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

800 г брашно за козунаци (или бяло тип 500)
3 яйца (размер L)
190 г захар
200 мл прясно мляко
160 г краве масло
1/2 кубче прясна мая (30 г)
1 щипка сол
1 ванилия
1 пакетче лимонови корички или кората от 1 лимон
50 мл ром
220 г шипков мармалад
1 яйце за намазване (размер L)
брашно за разточване
за поръсване:
захар
орехи 

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 50 мл хладка вода, прибавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко.

Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30-40 минути. Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.

Към втасалото тесто прибавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.

Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа. Когато е готово, го разделете на две части. 

Разточете ги на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло. 

Поставете го в тава и го оставете да втаса повторно. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи. 

Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност – 30-40 минути.

Още празнични рецепти:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти