Козуначен венец - подобрена бабина рецепта

С аромат на ром, лимон и ванилия

1 от общо 4 гласа

Необходими продукти:

1 кг брашно за козунаци
6 яйца
300 г захар (+ за поръсване)
300 мл прясно мляко
150 г свинска мас
150 г тъмни стафиди
2 пакетчета суха мая
1 пакетче захар с аромат на ром
1 пакетче лимонови корички
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1/4 ч. л. сол  

Начин на приготвяне:

Млякото се затопля леко и в него се разбърква маята.

Пет от яйцата се разбиват. Свинската мас се разтопява.

В голяма купа се смесват брашното, ваниловата захар, лимоновите корички, захарта с аромат на ром, кристалната захар, солта, разбитите яйца, млякото с маята, стафидите и 100 г мас.

Замесва се меко и гладко тесто, което се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.

Тестото се разделя на две части.

От всяка се оформят по три фитила – дълги и сравнително тънки. Сплитат се на плитки.

Две форми за торта с диаметър 26 см се покриват с пергаментова хартия. Тестените плитки се завиват като венци в тях и се намазват с останалата свинска мас. Покриват се с кърпи и се оставят, тестото да втаса повторно, нужно е дълго време, защото тестото е тежко.

Мажат се с разбито яйце и се поръсват със захар.

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 30 минути.

Охлаждат се.  

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Трудно ли се меси козунак?

Как да омесим козунак

Най-добрите техники и рецепти за козунак и агнешко

Козунак, който може да направим с една ръка

Козунак за аматьори

Тайните на козунака

Торта от козунак

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти