Какъв тип брашно да изберем при готвене

Според качествата му

Любим готварски компонент
Снимка: Thinkstock
3 от общо 2 гласа

Най-полезно за здравето ни е пълнозърнестото брашно. То съдържа повече важни за организма вещества, отколкото бялото фино брашно. Недостатъкът на пълнозърнестото брашно е, че от него не може да се получи пухкава питка. То не е подходящо и за приготвяне на пандишпаново тесто. Но когато става дума за паниране или приготвяне на сос, пълнозърнестото брашно няма аналог.

Ако сте привърженици на здравословното хранене, питката от пълнозърнесто брашно, към което сте добавили пшенични кълнове, ще ви е от голяма полза.

Ечемиченото брашно е много ценно за здравето, тъй като съдържа бета-глюкан и поради тази причина намалява вредния холестерол (LDL) и предпазва сърдечносъдовата система от заболявания. Питките от такова брашно не бухват много, затова е добре да смесите ечемиченото брашно с пшеничено, ако искате по-пухкава питка.

Финото бяло брашно съдържа само чисти въглехидрати и белтъчини с ниско качество. Тестените изделия от фино бяло брашно предизвикват запек и се отразяват неблагоприятно на фигурата.

Когато се прави пълнозърнесто брашно, обвивката на зърното, която съдържа полезни вещества, не се отстранява, а се смила заедно със зърното. Затова то се смята за най-полезното брашно. Пълнозърнестото брашно съдържа аминокиселини, витамини и микроелементи. То е богато на груби влакна, които набъбват в стомаха, събират токсините от организма и спомагат за тяхното по-лесно изхвърляне.

Продуктите от пълнозърнесто брашно подобряват храносмилането и отстраняват запека. Те оставят за дълго време усещане за ситост. Пълнозърнестото брашно съдържа баластни вещества, които са полезни за тялото. Когато се прави фино бяло брашно, всички тези необходими за здравето на човек вещества се отстраняват от състава му заедно с полезните белтъчини.

В пълнозърнестото брашно се запазва ценният пшеничен зародиш, а също така витамините от група В, витамин РР, калий, калций, натрий, магнезий, цинк, фосфор, желязо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти