Как се прави: Тортиля*

Да надникнем към испанската кухня

Как се прави: Тортиля*
Снимка: Vkusnoteka.bg
5 от общо 2 гласа

*На испански се пише Torilla, но двойното "ll"се произнася "ia", т.е. правилно е да се казва тортия. Заради начина на изписване в България ястието е по-популярно като тортиля. Не бива да се бърка с плоските царевични питки със същото наименование.

Тортиля - една обичана класика от испанската кухня. В най-базисния си вариант представлява омлет с картофи и лук. Популярен е като Tortilla de Patatas или Tortilla Espanola. В Испания се предлага в много вариации. Една от най-популярните е с добавка на пикантен, испански салам чоризо иберико. Чоризо е деликатесен салам от кълцано свинско месо от породата иберийско прасе, с чесън и пикантен червен пипер. 

Трудност в тази рецепта представлява обръщането на самата тортиля по време на печене с допълнителна чиния. Възможно е да претърпите и неуспех и леко да се разпадне при самото обръщане. Съвет: след като излеете омлета в тигана, постоянно да го разклащате, за да не захване отдолу. Печете го на среден огън и постоянно прокарвайте шпатула по ръба му, за да го отлепите добре. Уверете се, че е напълно отлепен в центъра и чак тогава пристъпете към обръщане.

Непременно ползвайте ръкавици, за да не се изгорите и чиния, с диаметър по-голям от диаметъра на тигана. Действайте бързо и рязко. Обърнете тигана, след това леко приплъзнете омлета, обратно в тигана, за да се изпече и от другата страна. 

Необходими продукти:

5 големи картофа
1 малка глава лук
3 бр. гъби печурка
половин червена чушка
половин зелена чушка
100 г пикантен испански салам Чоризо Иберико
5 яйца
зехтин
черен пипер
сол
пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета, с дебелина около 2 мм. Загрейте тиган, като нелеете зехтин, който да покрие дъното на съда и изпържете за по 2-3 минути картофите на няколко пъти. Необходимо е да омекнат, без да покафеняват прекалено много. Отцедете с решетъчна лъжица и ги оставете в купа да изстинат добре. 

Прецедете останалата мазнина, като запазете част от нея в тигана за зеленчуците.
Нарежете лука на полумесеци, гъбите на парчета, половината от чоризото на парчета и двете чушки на фини ленти. 

Задушете ги до омекване в тигана. Охладете ги добре.

В дълбока купа разбийте яйцата с тел. Сложете вътре картофите и ги оставете да постоят така около 10 минути, за да се напоят добре. Добавете задушените зеленчуци и чоризото и внимателно разклатете и разбъркайте с вилица, като внимавате да не разкъсвате картофките. Поръсете със сол и черен пипер.

Почистете тигана. Загрейте малко от останалата мазнина в него и изсипете яйчено-картофената смес. Бързо разпределете всичко равномерно в тигана. Намалете котлона на средна степен и гответе тортията, с често разклащане, за да не захване отдолу, докато видите, че е изпечена от долната страна. 

Прокарвайте шпатула по ръба. Когато се уверите, че се е изпекла отдолу, прокарайте, ако е необходимо няколко пъти шпатулата от всички страни, за да сте сигурни, че добре се е отлепила от дъното на тигана. Вземете чиния с диаметър по-голям от диаметъра на съда, сложете си ръкохватки, хванете двата съда и бързо и рязко обърнете тортията в чинията. След това лекичко я приплъзнете обратно в тигана. 

Гответе тортията и от другата страна, докато се изпече, след това отново прекарайте шпатула и може да я обърнете още веднъж по съшия начин с чинията. На финала подредете резени чоризо на повърхността. 

Изключете котлона и внимателно я приплъзнете в голямата чиния. Поръсете с нарязан, пресен магданоз.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Време е за... тапас парти

Вулканската кухня на Каталуния

Седемте чудеса на португалската кухня

Великденските трапези по света

Хладно пространство

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти