Как правилно да почистваме зеленчуците

Ценни съвети

Зеленчуци, който не яде
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа

Когато почиствате зеленчуци, не отстранявайте дебел слой, защото точно под кората се намират ценни хранителни вещества и витамини, които ще бъдат изхвърлени в боклука заедно с обелките.

Затова картофите, тиквичките, морковите и краставиците трябва да се почистват със специална белачка. Тъмните места, както и прорасналите, се отстраняват с острата част на белачката.

Картофите се почистват точно преди да бъдат използвани, тъй като много бързо потъмняват. Ако все пак решите да ги обелите предварително, можете да ги съхранявате в студена вода около час.

Те обаче трябва да бъдат цели, а не нарязани. Водата, в която са стояли обелените и измити картофи, може да бъде използвана за приготвянето на зеленчукови или месни супи или за яхнии, тъй като съдържа много полезни вещества.

Ако за салатата или за друго ястие са ви необходими предварително сварени картофи или моркови, варете ги необелени и ненарязани. Така витамин С, който се съдържа в големи количества в тях, ще се запази.

След варенето отстранете кората, която се превръща в тънка ципа. Младите тиквички не се белят, преди да се готвят. Трябва обаче много добре да ги измиете и да отстраните дръжките им.

Доматите, предназначени за приготвяне на салата, трябва да бъдат почистени от мръсотията, разрязани на половинки и след това да бъде отстранена твърдата зелена част около дръжката им.

Когато са ви необходими белени домати, лесно можете да ги обелите, като ги потопите за няколко секунди във вряла вода. Но ако са презрели и меки, бързо можете да ги изчистите от ципата и без да ги потапяте във вряла вода.

Зелето се изчиства от горните листа и се отстранява кочанът. След това се измива добре със студена вода и за да се избегне процесът на повяхване, се завива с влажна чиста салфетка, докато се наложи да се използва.

Карфиол, който е ценен заради високото ниво на витамин С и белтъчини, може да се използва за приготвяне на салати, гарнитури, супи и ястия. Първо се отстраняват зелените листа, после се измива бялата част и се разделя на съцветия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти