
Необходими продукти за 4 порции паста или за 4 пици с диаметър 25 см:
400 г консерва домати (или пресни обелени домати)
1 с.л. задушен лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сух риган
6 големи листа пресен босилек
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пасирайте доматите в блендер. Изсипете ги заедно с всички продукти в тиган и варете соса на среден огън без капак около 15-20 минути или докато се сгъсти и редуцира. Разбърквайте отвреме навреме. Ако сосът се е сгъстил прекалено рано, добавете малко вода.
Сосът може да се консумира веднага или да престои до седмица в хладилник. Може да бъде замразен и да се използва при нужда.
Препоръки:
* Правете пиците с по-малко сос.
* Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време на печенето може да намажете с олио, за да стане хрупкав.
* Преди да сложите пицата да се пече, полейте с малко зехтин, който да я направи още по-сочна.
* Отцедете пастата, запазвайки част от горещата вода. Смесете пастата със соса направо в тигана, където е бил сосът или в тенджерата от варенето на пастата. Разбъркайте добре и полейте с още зехтин или сложете малка бучка масло.