Телешка супа с домати

Лесна и без застройка

0 от общо 0 гласа
150 мин.
Необходими продукти

телешко месо за предпочитане джолан - 1 кг 

лук - 1 глава 

чесън - 2 скилидки 

зехтин - 4 с.л. 

целина - 1 глава 

моркови - 3 бр 

картофи - 3 бр

домати - 2 бр 

доматен сок - 250 мл 

захар - 2 ч.л.  

дафинов лист - 2 броя  

бахар - 5 зърна 

черен пипер - 20 зърна 

винен оцет - 1 с.л. 

сол на вкус

Ако погледнете списъка с продукти в тази рецепта на Mate Kitchen, ще кажете, че тази телешка супа страшно много прилича на телешко варено. Признаваме, че прилича и по технология на приготвяне. Става лесно, продуктите се режат на едро, готви се в тенджера под налягане, няма застройка, бульонът е силен и бистър. Но! Доматеният вкус тук е толкова наситен, че приликите приключват дотук. Именно тези кисели нотки правят иначе силната телешка супа подходяща не само за студените месеци, но и за по-топлото време.

Решите ли да правите тази или която и да е друга телешка супа, ви препоръчваме да ползвате джолан. Ако нямате трионче вкъщи, помолете в месарницата да го разсекат на няколко парчета, за да извлечете всичко ценно от него. От костта и костния мозък бульонът става изключително силен. Можете дори да налеете чашка от него на дете или да му направите попара със сирене.

Още една особеност за тази супа на Mate Kitchen. Ще видите в списъка с продукти, че ползваме доста и силни подправки. Имаме бахар, дафинов лист, зърна черен пипер. След като месото се свари, те задължително трябва да се извадят от тенджерата. Причината за това е много проста. Те вече са овкусили колкото е необходимо и не трябва да престояват повече в готвещата се супа. За бахара и дафиновия лист това важи с особена сила, той като са много силни и могат да ви съсипят ястието.

Останалото? То е пожелание за приятно готвене и добър апетит от нас.

Начин на приготвяне:

1. Поставете месото в тенджера под налягане, налейте 2 литра вода и добавете лука, дафиновите листа, бахара и зърната пипер.

2. Оставете да заври на умерен огън, който се издига на повърхността, след това намалете котлона, покрийте и оставете да къкри около 1 час, докато месото омекне.

3. Извадете месото с решетъчна лъжица, отцедете добре и го отрежете от костите.

4. Прецедете бульона в чист съд и добавете олиото, корена от целина, морковите, картофите, доматите, доматения сок, захарта и оцета.

5. Оставете да заври, покрийте и оставете да къкри 15 минути. Върнете месото в тенджерата, подправете със сол и оставете да къкри още 15 минути или докато зеленчуците омекнат.

6. Свалете съда от котлона. Сервирайте супата в дълбоки купи, поръсени с натрошено чили (по желание) и крутони.

Внимание: Съдържа целина, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти