Крем супа от тиквички

Крем супа от тиквички

4 от общо 1 гласа
70 мин.
Необходими продукти

тиквички - 4 бр - 1.99 лв

картофи - 1 бр - 0.23 лв

зеленчуков бульон - 1 бр - 0.33 лв

готварска сметана - 200 мл - 2.99 лв

масло - 20 гр - 0.53 лв

копър - 1/2 връзки - 0.65 лв

Тази пролетна рецепта за крем супа от тиквички е много бърза, лесна и икономична. Подходяща е включително за хранене на малко дете, ако си спестите кубчето зеленчуков бульон.

За да ви се получи гъста и плътна, има едно много важно условие – не ползвайте пресни картофи. В тях има много вода и стават единствено за печене или пържене цели с копър и чесън. Плътност както на супата, така и на пюрето, яхнията и картофените кюфтета, дават старите картофи. Затова е по-разумно и целесъобразно да комбинирате свежи и млади пролетни тиквички със стари картофи.

Между другото е препоръчително първите пролетни тиквички да се белят, защото нитратите се задържат в кората им. При спанака и марулята помага накисването в студена вода за час-два, но за тиквичките това не е ефективен метод. Ако искате да си спестите стомашен дискомфорт, ги белете поне в началото на пролетта. След това вече не е задължително.

Когато си правите тази крем супа от тиквички, не наливайте много вода в тенджерата. Те са достатъчно воднисти и разреждат допълнително. По-добре е супата да остане по-гъста и да я разредите с мляко или сметана, отколкото да се налага да изхвърляте от зеленчуковия бульон, в който са всички витамини.

И да знаете, че сметаната няма как да се пресече, затова може да си я налеете директно в тенджерата. Пресичат се застройките, в които киселото мляко и яйцето не са разбъркани до гладкост и не са добре темперирани.

А копърът е задължителната и единствена подходяща подправка. Без него на супата все едно й липсва нещо.

  1.  Налейте 1 л вода в тенджера и сложете на котлона.
  2.  Когато заври, сложете нарязания на кубчета картоф, заедно със бульона.
  3.  След 20 минути добавете нарязаните на кубчета и обелени тиквички, и варете докато картофите омекнат напълно.
  4.  Извадете зеленчуците, пасирайте ги и разредете с бульона. Добавете и маслото.
  5.  Затоплете сметаната и добавете към супата, поръсете с нарязан копър и сервирайте.
  6.  Можете да поднесете супата и с натрошено сирене.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти