Бобена чорба с пушени гърди

Идеална за студените дни у дома

5 от общо 2 гласа
60 мин.
Необходими продукти

боб - 300 гр 

пушени гърди - 400 гр  

лук - 2 глави 

моркови - 2 бр  

чесън - 3 скилидки  

сухи чушки - 3 бр  

доматено пюре - 1 супена лъжица  

червен пипер - 1 ч.л. 

джоджен - 1 супена лъжица  

суха целина - 1 супена лъжица  

брашно - 2 с.л.  

олио - 50 мл  

сол на вкус

Бобът е скромна, но изключително вкусна храна, която доста несправедливо е изпращана на трапезата на бедните хора. Ценителите на доброто похапване обаче добре знаят какво да изберат. Дали на чорба, или на яхния, в тенджера или в тава, с домати, с повече зеленчуци, с месо, с кюфтета… Няма грешна рецепта, стига бобът да е добре сварен, поясняват от Mate Kitchen. Подправката за него е една – джоджен. Той дава най-чистият бобен вкус. Може, разбира се, да сложите и сушена целина или други подправки по ваш вкус, но те го променят много.

Пушените гърди придават онзи вкус и аромат, който превръща най-обикновената бобена чорба в топъл разкош. Може да ползвате и рагу или пък бекон – според това, което имате в хладилника. Всички варианти са сполучливи. Ако пък сте от онези домашни майстори, които си правят сушен свински бут през зимата, прекрасно знаете, че с кокала от него става най-вкусната бобена чорба.

Ако нямате време да варите една бобена чорба няколко часа, кулинарите от Mate Kitchen предлагат да сложите всички продукти в тенджерата под налягане. Ако бобът е от консерва, времето за приготвяне е много по-кратко – около 60 минути. Добре е обаче, преди да се добави, зеленчуците да поврат с пушените гърди 30 минути, за да поомекнат и да пуснат аромат.

Начин на приготвяне:

1. Сложете изчистения и измит боб в тенджера и го оставете да заври.

2. Изсипете водата и залейте боба със студена. Когато заври за втори път, прибавете нарязания лук, моркова, чесъна и пушените гърди. Варете около 2 часа и половина.

3. Когато бобът е готов, прибавете червения пипер, джоджена, олиото и солта. Оставете да поври около 5-10 минути и сервирайте.

4. Можете да приготвите чорбата и в тенджера под налягане, за да спестите време.

Внимание: Съдържа доматено пюре, суха целина, брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти