Сръбска салата Урнeбес

Традиционна и приятно пикантна

3.5 от общо 4 гласа
35 мин.
Необходими продукти

сирене изкиснато - 250 гр 

червени чушки - 4 бр  

чесън - 4 скилидки 

червен пипер лютив - 1 ч.л. 

червен пипер - 2 ч.л.  

олио - 1/2 супена лъжица 

Урнебес е типична салата от сръбската кухня, особено характерна за района на Ниш и за южната част на страната. Това предложение на Mate Kitchen е простичка рецепта с чудесен вкус, която можете да си приготвите по всяко време. Основата е от сирене, към което се добавят печени червени чушки, сладък и лютив червен пипер, както и малко чесън. В Южна Сърбия я правят с кълцани люти чушки. В останалите райони вместо тях слагат лютив червен пипер, който дава и характерния червен цвят.

В зависимост от количеството на лютивата добавка вкусът на салатата урнебес варира от приятно пикантен до изгарящо лют. Когато си я правите вкъщи, може да пробвате с количеството докато получите вкуса, който ви е най-приятен.

Сърбите традиционно поднасят урнебес като гарнитура към печено на скара месо. Ако трябва да сме честни обаче, е много вкусна и просто като разядка. Трябва й само питка с хрупкава коричка или пък филийки препечен хляб, предлагат от Mate Kitchen. Преспокойно може да се нахраните с нея. А пък за ракиено мезе през зимата е повече от идеална.

Начин на приготвяне:

1. Изпечете чушките, обелете ги, почистете ги от семките и ги нарежете.

2. Сложете ги в купата на блендера и добавете вътре обелените скилидки чесън, натрошеното сирене, олиото и двата вида червен пипер.

3. Пасирайте до получаване на хомогенна смес.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти