Салата с червено цвекло и тиква

Свежа и засищаща

3 от общо 2 гласа
80 мин.
Необходими продукти

За салатата

тиква - 250 гр  

цвекло - 1 глава  

сирене Дунавия - 100 гр  

тиквени семки - 30 гр 

сол на вкус

черен пипер на вкус

За дресинга

зехтин - 100 мл  

ябълков оцет - 35 мл  

чесън - 1 скилидка 

прясна мента - 1/2 връзки 

сол на вкус

Рецептата за салата с червено цвекло и тиква на Mate Kitchen ще ви изненада приятно. Обикновено с тиква приготвяме десерти, а по-смелите експериментират със супа или пък тиква, пълнена с месо. С нея обаче могат да се приготвят и великолепни предястия, включително салата с тиква. Доказателството е пред вас.

В чинията събираме малко на брой продукти. Само изпечено червено цвекло, тиква, сирене „Дунавия“ и тиквени семки. Това, което обединява вкусовете в нашата салата от червено цвекло и тиква, е дресингът. Съставките му са прости – зехтин, ябълков оцет, чесън и прясна мента. Ако предпочитате, може да замените оцета с прясно изцеден лимонов сок. Трябва да имате предвид обаче, че цвеклото е продукт, който има нужда от силен кисел вкус, който да го подправи. Лимоновият сок ще придаде свежест, но няма да овкуси така добре като оцета.

Решите ли да си направите салата с червено цвекло и тиква, може да ползвате и сирене фета, отбелязват от Mate Kitchen. Не ви препоръчваме да слагате само нашенско саламурено сирене, защото то има друга консистенция и наситен солен вкус и ще измести фокуса от останалите съставки в чинията. Сиренето трябва да е акцент, който подчертава цвеклото и тиквата и дообогатява вкуса, който идва от дресинга.

Можете да се насладите на вкусната салата с тиква с чаша студено бяло вино. Факт е, че е по-женска. Не става за ракиено мезе, но пък за сметка на това върви чудесно с разговор с любима приятелка.

Начин на приготвяне:

За салатата

1. Измийте тиквата и цвеклото. Завийте цвеклото в алуминиево фолио и го сложете в тавичка. До него сложете тиквата, поръсена с малко сол и черен пипер.

2. Изпечете ги на 200 градуса за около 1 час.

За дресинга

1. Докато тиквата и цвеклото се пекат, пасирайте чесъна заедно с половината мента, зехтина, ябълковия оцет и сол на вкус.

2. Извадете тиквата и цвеклото от фурната и ги оставете да се охладят. Обелете цвеклото, нарежете го на кубчета и го объркайте с дресинга.

3. Сложете го в центъра на чиния за сервиране и около него подредете оформената като малки топчици тиква. Отгоре разпределете нарязаното на кубчета сирене, поръсете със семките и останалите листа мента и поднесете.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти