Грилована салата със стар хляб

Изненадващо добра комбинация

1 от общо 1 гласа
40 мин.
Необходими продукти

франзела или стар хляб - 1/2 бр 

чери домати - 8 бр  

краставици - 1 бр  

зелени чушки - 2 бр  

червен лук - 1 глава  

гъби - 200 гр  

зехтин - 6 с.л.

балсамов оцет - 3 с.л. 

чесън на прах - 1/2 ч.л. 

суха мащерка - 2 ч.л.  

риган - 1 ч.л. 

пресен босилек - 2 стръка  

сол на вкус

черен пипер на вкус

Вероятно много от вас смятат, че грилована салата представлява зеленчуци, изпечени на грил, и овкусени със зехтин, лимонов сок и евентуално някакви пресни подправки. Ще ви изненадаме, но не. От Mate Kitchen на това му казват печени зеленчуци с чесън, копър, зехтин и лимон и го поднасяме като гарнитура към печено месо. Грилованата салата е свежа, с изцяло сурови зеленчуци, а през огъня минават овкусени със зехтин, риган, сол и черен пипер хлебни хапки. После ги разпределяме върху зеленчуците и… Истински разкош.

Ако никога досега не сте комбинирали крутони или печени хлебни късчета с пресни зеленчуци, нашата грилована салата е подходящ повод да коригирате този пропуск. В началото са хрупкави, но когато ги разбъркате, поемат леко от соса и стават чудесни. Освен това добавят допълнителен вкусов акцент. Можете просто да запечете стар хляб и да го добавите така, съветват от Mate Kitchen. Но ако го овкусите с подправки, става още по-вкусен. Сухият чесън и риганът са най-подходящи. Ако обичате босилек, може да сложите и от него, но ние предпочетохме да го добавим в купата свеж.

От тази грилована салата със стар хляб става великолепно мезе. Можете, разбира се, да я предложите и като гарнитура към печено месо. Почитателите й в нашия екип казват, че е много вкусна и с парче сирене. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чери доматите и гъбите на половинки и ги сложете в голяма купа. Нарежете лука и чушките на ивици и ги сложете в купата. Полейте с 4 лъжици зехтин, подправете със сол и чесън на прах и разбъркайте, за да се овкусят всички продукти.

2. Нарежете хляба на кубчета и ги поставете в отделна купа. Полейте го с останалия зехтин и поръсете с мащерка, риган, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. След това поставете върху хартия за печене, сложете във фурната и запечете.

3. Поставете зеленчуците върху загрят грил тиган. Изпечете ги без капак за десетина минути или докато омекнат.

4. Обелете краставицата и я нарежете на кубчета.

5. Сложете зеленчуците в купа, върху тях наредете кубчетата краставица. Разпределете отгоре грилованите хлебни хапки. Поръсете салатата с накълцан пресен босилек и подправете с балсамов оцет. Разбъркайте внимателно и сервирайте.

Внимание: Съдържа франзела, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти