Домашни чеснови питки

Хрупкави, ароматни и така вкусни

Домашни чеснови питки
Снимка: Vkusnoteka.bg
3 от общо 2 гласа

Необходими продукти:

480 г бяло брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
60 мл прясно мляко
270 мл хладка вода

За глазиране:

3 с.л. стопено масло
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган

Начин на приготвяне:
Смесете в купа всички сухи съставки – брашното, маята, солта и захарта. Добавете мокрите – зехтин, мляко и вода и омесете пухкаво и еластично тесто. Ако имате приставка за тесто, можете да бъркате в миксер около 8 минути. Ако не разполагате с такъв, месете на ръка около 10-тина минути.

Намаслете купа и сложете тестото в нея. Покрийте я с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 40-50 градуса за около 40 минути. Не изключвайте фурната. Щом тестото бухне, го извадете и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто. Постелете голяма тава с хартия за печене. 

Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се къса лесно.

Хванете двата края на "въжето" и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу. По този начин ще получите формата на земел.

Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 питки и ги поставете на разстояние една от друга. Пъхнете тавата отново във фурната на 40-50 градуса, за да втасат повторно за още 30 минути. 

През това време пригответе сместа за глазирането им. 
Разтопете маслото. Стиснете две скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Извадете тавата. Намажете питките обилно с чесновата смес, с помощта на четка. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питките за 20 минути. 

Топлички са най-вкусни и си пасват идеално с домашна лютеница.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти